Udruženje poslodavaca Federacije BiH
Tel. +387 33 552 460
Fax. +387 33 552 461

Održana GS1 BiH konferencija "Digitalna ekspanzija - put BiH u bespapirno poslovanje"

Održana GS1 BiH konferencija
U organizaciji GS1 Bosne i Hercegovine, članice Udruženja poslodavaca u FBiH, uz suorganizaciju i podršku UPFBiH, 30. maja 2024. godine održana je konferencija pod nazivom "Digitalna ekspanzija: put BiH u bespapirno poslovanje".

Konferencija je bila izuzetno posjećena, uz prisustvo velikog broja predstavnika privrednika, vlasti, nevladinih organizacija i domaćih i međunarodnih eksperata, što pokazuje veliku zainteresiranost poslovne zajednice, ali i ostalih sfera društva za digitalizaciju u poslovanju privrednih društava.

U okviru panela „Da li imamo vremena, znanja i hrabrosti za e-fiskalizaciju i e-račun?", direktor UPFBiH Mario Nenadić posebno je skrenuo pažnju, a što stoji i u ocjeni Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj, da smo mi u BiH još uvijek poprilično „izolovani" u procesu digitalizacije u odnosu na regionalno i europsko tržište. Napomenuo je da se od nadležnih organa vlasti na svim nivoima očekuje utvrđivanje i unapređenje pravnog i administrativnog okvira za tekuće i predstojeće procese digitalizacije, a da poslodavci već rade i najavljuju veliki angažman i interes po ovim pitanjima, posebno naglašavajući pri tome važnost rješavanja ovih pitanja s ciljem njihovog poslovanja u regionalnim, europskim i širim okvirima, ali i pitanjima konkurentnosti na domaćem i međunarodnom tržištu. Pri tome je naveo primjere iz prakse i najavljenu dinamiku u okviru EU zajednice kada se radi o pojedinim pitanjima vezanih za digitalizaciju u trgovini, uvozu i izvozu roba iz BiH, pitanja društveno odgovornog poslovanja iskazane kroz digitalne alate i tehnologije, i dr.

U okviru panela, preneseni su interesi i stavovi poslodavaca koji su više, u odnosu na druge zainteresirane grupe, svjesni važnosti pitanja digitalizacije i bespapirnog poslovanja.

Konferencija je polučila odlične i ciljane zaključke i preporuke što je potrebno uraditi da bi BiH aktivnije sudjelovala u ovim procesima.