Udruženje poslodavaca Federacije BiH
Tel. +387 33 552 460
Fax. +387 33 552 461
UPFBIH Press Clipping - 20.09.2017. godine
Gostovanje: Goran Milinić o stranim investicijama u BiH
Nakon niza godina koje su bilježile veoma nizak nivo stranih direktnih ulaganja, došlo je do blagog povećanja, koji je u prvom kvartalu ove godine iznosio 210,8 miliona maraka.
FTV, Dnevnik 3, 19.09.2017.
Prilog: Povećanje plata u javnim preduzećima Vlade FBiH
Vlada FBiH povećala je plate predsjednicima i članovima nadzornih i upravnih odbora u javnim preduzećima s većinskim vlasništvom Vlade FBiH.
N1 19.09.2017.
Novalić Yeeja upoznao sa rastom zaposlenosti u FBiH
Novalić je upoznao Yeea o provođenju mjera iz Reformske agende koje su stalno u fokusu djelovanja Vlade FBiH. S obzirom na to da su, po riječima federalnog premijera, ekonomski rast i povećanje broja zaposlenih rezultat do sada provedenih reformi, Federalna vlada će do kraja mandata nastojati da provodi ostale mjere iz Agende.
N1 19.09.2017.
Sarajevo: Do kraja mjeseca Mercator će preuzeti 83 prodavnice od Konzuma
- Kompanija Mercator nikada nije bila ni ugašena u Bosni i Hercegovini i sada je počela sa preuzimanjem svoje 83 prodavnice u Sarajevu i to će se završiti krajem septembra ove godine. Mercator će u preuzetim prodavnicama zadržati i sve radnike, a Konzum će nastaviti poslovanje u Sarajevu sa svojih 176 prodavnica – izjavio je za Faktor Tomislav Bagić direktor Konzuma.
FAKTOR 19.09.2017.
Energoinvestu blokirani računi, ugroženo poslovanje kompanije
Kompanija je za pola godine zabilježila gubitak od 5,9 miliona KM i pad prihoda od 13,7 miliona KM, a nisu u mogućnosti ni da isplaćuju plate. Posljednju platu radnici su primili za april, a otpuštene su desetine radnika uz jednu vrstu otpremnine.
BIZNIS INFO 20.09.2017.
Novalić sa direktorom MMF-a: Akcize bi nam dale novu energiju za ekonomski rast i zapošljavanje
Razgovarano je o Reformskoj agendi i daljnjim potezima koje slijede na putu njenog provođenja. Posebna pažnja posvećena je donošenju izmijenjenog Zakona o akcizama za koji je obostrano rečeno da bi bio poticaj daljnjem rastu ekonomije i donio novo zapošljavanje.
FAKTOR 19.09.2017.
Prilog: Blagi porast stranih ulaganja, ali investitori i dalje vrlo oprezn
"Najveća prepreka na koju ukazujemo je upravo izdavanje svih dozvola, naročito građevinskih. Apsurdno je da su ponekad kraći rokovi za izgradnju objekta nego za izdavanje dozvola za taj isti objekt“, naglašava Sanja Miovčić, izvršna direktorica Vijeća stranih investitora u BiH.
FTV, Dnevnik 2, 19.09.2017.
UPFBIH Press Clipping - 19.09.2017. godine
Tvrtke iz BiH prisiljene uvoziti gorivo proizvedeno iz otpada
Cementna industrija u svom industrijskom procesu ima niz prednosti u zbrinjavanju otpada, kazao je Nedim Pašić, direktor proizvodnje u Fabrici cementa Lukavac, govoreći na konferenciji o novim tehnologijama u zaštiti okoliša održanoj u Sarajevu.
AKTA 18.09.2017.
Prilog: BiH i zvanično postala članica Transportne zajednice JI Evrope
Time se BiH pridružila ugovoru u okviru kojeg su joj odobrena četiri projekta, te Srbiji dva i Makedoniji jedan projekt. Ukupna vrijednost projekata je 538,8 miliona eura.
FTV, Dnevnik 2, 18.09.2017.
Udruženje poslodavaca: Bh. vlasti su nekome majka, a nekome maćeha
Udruženje poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine upozorava na neravnopravan tretman javnih i privatnih preduzeća od strane institucija vlasti u BiH i FBiH, a na štetu privatnih kompanija i poslodavaca.
AKTA 18.09.2017.
U BiH prosječna plaća u julu 849 KM
Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća u BiH u julu je iznosila 849 KM i nominalno je niža za 0,5 posto u odnosu na decembar 2016. godine, te viša za 1,9 posto u odnosu na juli 2016.
KLIX 18.09.2017.
Udruženje poslodavaca FBiH: Vlast šteti privatnicima u korist javnim firmama
"Godinama smo svjesni lošeg rukovođenja i upravljanja u dijelu preduzeća u državnom i većinski državnom vlasništvu, koje rezultira milionskim dugovanjima za poreze i doprinose, pri čemu nema adekvatnih sankcija za bivše i sadašnje članove menadžmenta i upravljačkih struktura u tim preduzećima. Ukoliko pak privatne kompanije kasne ili ne uplaćuju poreze i doprinose, to redovno vodi inspekcijskom nadzoru, plaćanju zateznih kamata na dugovanja, često stečaju i sudskom procesu protiv vlasnika/menadžera firme", kaže se između ostalog u saopćenju Udruženja poslodavaca FBiH,
RADIO SARAJEVO 18.09.2017.
Država i Federacija udaraju na privatnike
Udruženje poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine upozorava na neravnopravan tretman javnih i privatnih preduzeća od strane institucija vlasti u BiH i FBiH, a na štetu privatnih kompanija i poslodavaca.
BLJESAK 18.09.2017.
Poslodavci u FBiH: Neravnopravan tretman javnih i privatnih preduzeća
Godinama su, kako kažu, svjesni lošeg rukovođenja i upravljanja u dijelu preduzeća u državnom i većinski državnom vlasništvu, koje rezultira milionskim dugovanjima za poreze i doprinose, pri čemu nema adekvatnih sankcija za bivše i sadašnje članove menadžmenta i upravljačkih struktura u tim preduzećima.
CAPITAL 18.09.2017.
UPFBIH Press Clipping - 18.09.2017. godine
Kompanija Širbegović gradi najveći tržni centar u Bosni i Hercegovini
Objekat će se nalaziti u samom centru Banje Luke. U sklopu ovog mola naći će se svjetski poznati brendovi, od kojih se neki i prvi put predstavljaju na našem tržištu.
FAKTOR 16.09.2017
Predstavljeni projekti javno-privatnog partnerstva u ZDK-u: Lakše do investicija
- Nijedna zemlja, društvo ili ekonomija ne može se razvijati samo naporima javnog ili samo naporima privatnog sektora, jer oba imaju specifičnu ulogu, prednosti i ograničenja. Javno-privatno partnerstvo je prostor koji omogućava brže i bolje rezultate, jer uvažava te različitosti i transformiše ih u konkurentne prednosti. Izazov je prepoznati te različitosti i usmjeriti ih da, kroz pravičan i transparentan zakonski okvir, djeluju u interesu građana, zaključio je Galijašević.
OSLOBOĐENJE 17.09.2017.
Prilog: Godinu dana nakon obustave MMF aranžmana
Više od godinu dana je prošlo od kako je MMF obustavio aranžman za BiH. Ova situacija najviše je pogodila bh. entitete, koji su prinuđeni da novac osiguravaju preko alternativnih sredstava. Gdje su i u kakvom su stanju bh. entiteti godinu dana kasnije.
http://www.bhrt.ba/vijesti/bih/godinu-dana-nakon-obustave-mmf-aranzmana/
Kazna za loše upravljanje otpadom i do 100.000 maraka
Kao što je i u državama članicama EU-a, BiH, odnosno njezine entitetske vlade, moraju donijeti nove zakone koji će na poseban način regulirati upravljanje otpadom. Vlada Federacije BiH uputila je u parlamentarnu proceduru novi, dopunjeni Zakon o upravljanju otpadom kojim se prvi put definiraju posebne kategorije otpada.
VEČERNJI 17.09.2017.
Deutsche Welle: BiH novo bojno polje Agrokora i Sberbank
Ova Sberbankova pravosudna „ofanziva“ pokrenuta je već ranije, a novo je bojno polje Bosna i Hercegovina, gdje je ta banka zatražila raspolaganje udjelima u firmi Kiseljak, te je pokrenula čitav niz ovršnih postupaka na sudovima u Travniku i Sarajevu nad Agrokorovim udjelima u BiH Konzumu, Kiseljaku i drugim firmama.
BIZNIS INFO 16.09.2017.
Agrokor traži priznanje vanredne uprave u Crnoj Gori, Sberbank protiv
Povjerenik hrvatskog Agrokora Ante Ramljak zatražio je od Privrednog suda Crne Gore hitno priznanje postupka vanredne uprave koji se nad ovim koncernom vodi u Hrvatskoj, kako bi zaštitio imovinu kompanija iz ovog sistema koje posluju u ovoj državi.
BIZNIS INFO 18.09.2017.
Fojnički MS&WOOD i ove godine organizira akciju uklanjanja ambrozije
U saradnji sa Općinom Fojnica ova štetna biljka se uklanjala uz glavnu prometnicu u dužini 14 kilometara u kojoj ima svoje proizvodne pogone, dok je dio dionice do Fojničkog raskršća koji je područje Kiseljaka, MS&WOOD preuzeo u potpunosti na sebe. Uklanjanje ambrozije trajalo je 14 dana.
AKTA 18.09.2017.
Oko 51.000 obrta u FBiH: Nemaju mogućnost izvoza, za registraciju im je potrebna odgovarajuća stručna sprema
Brojni fiskalni i parafiskalni nameti bez milosti nagrizaju svaku privatnu inicijativu pokrenutu u ovoj zemlji. Zakonska regulativa koja omogućava lakše poslovanje, bolju produktivnost i profit, što će u perspektivi omogućiti nova zapošljavanja i bolji standard građana, i dalje je, manje-više, nepoznanica za službene glasnike na raznim nivoima vlasti.
KLIX 17.09.2017.
Atlantic i Adris stvaraju veliki konzorcij za Agrokor, prvi cilj Jamnica i Ledo
Atlantic i Adris zainteresovani su za zajednički ulazak u Agrokor, a ovu informaciju potvrdili su Jutarnjem listu izvori bliski vrhu hrvatskih kompanija. Još nije moguće dobiti više detalja o konkretnim namjerama Atlantica i Adrisa, ali jasno je kako je već i sama vijest zasigurno jedna od najvažnijih poslovnih priča u savremenoj historiji hrvatskog biznisa.
KLIX 17.09.2017.
Poziv kompanijama iz BiH da posjete četiri sajma u Turskoj
Sajam mode, tekstila i konfekcije, Sajam madraca i tehnologija, zatim Internacionalni sajam mermernog bloka i Internacionalni sajam industrije ambalaže.
EKAPIJA 17.09.2017.
Povećao se broj nezaposlenih u FBiH
U julu u odnosu na mjesec ranije nezaposlenost u Republici Srpskoj je smanjena za 1.140 osoba /0,95 odsto/, a u Distriktu Brčko za šest osoba /0,05 odsto/, dok je u Federaciji BiH /FBiH/ povećana za 1.567 osoba /0,44 posto / – navodi se u izvještaju Agencije za rad i zapošljavanje BiH.
FOKUS 16.09.2017.