Udruženje poslodavaca Federacije BiH
Tel. +387 33 552 460
Fax. +387 33 552 461
281. sjednica Vlade Federacije BiH
UTVRĐEN PRIJEDLOG ZAKONA O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O PENZIJSKOM I INVALIDSKOM OSIGURANJU; SAGLASNOST ZA ZAKLJUČIVANJE UGOVORA O REGRESIRANJU KAMATA; UTVRĐEN NACRT ZAKONA O RUDARSTVU FBiH; O IZGRADNJI TUNELA HRANJEN; KRITERIJI ZA DODJELU POMOĆI INDUSTRIJI U 2021. GODINI
VLADA FBiH 16.09.2021.
Ugovor o regresiranju kamata omogućit će lakše poslovanje
Cilj je omogućiti korisnicima koji su kreditno zaduženi po kreditno-garantnom programu za mikro, mala i srednja poduzeća i kreditno-garantnom programu za obrtnike i ostale samostalne gospodarske djelatnosti, kao i za kreditno-garantne programe koji su objavljeni u 2021. godini, da dobiju grant sredstva na ime subvencioniranja dijela troškova kamate.
AKTA 17.09.2021.
BiH među državama s najgorim cestama u svijetu
Nizozemska ima najbolje ceste u Evropi, a iza nje je Švicarska. Singapur s druge strane ima najbolje puteve na svijetu. Na dnu su Bosna i Hercegovina i Moldavija, s ocjenama 2,8 i 2,6. Na globalnoj razini, BiH je 121. od 141 države, a Moldavija je na 127. mjestu u svijetu.
AVAZ 17.09.2021.
Bh. privrednici ipak idu na EXPO Dubai, organizaciju preuzeo Kanton Sarajevo
Vijeće ministara nije se sastajalo, srpski ministri nastavljaju blokadu u odlučivanju, pa su sarajevske kantonalne vlasti preuzele inicijativu.
AJB 16.09.2021.
Prosječna neto plaća u FBiH u julu 995 KM
Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenom za juli 2021. godine u Federaciji BiH iznosila je 995 KM i nominalno je niža za 0,4 posto, a realno za 0,2 posto u odnosu na prethodni mjesec.
FOKUS 16.09.2021.
U bh. kompanijama vakcinacija poželjna, no sve je na dobrovoljnoj osnovi
– Međunarodni aerodrom Sarajevo kao društveno odgovorna kompanija pridružio se brojnim javnim preduzećima koja su provela proces vakcinancije među zainteresovanim radnicima. Svjesni važnosti vakcinacije protiv COVID 19, posebno zbog činjenice da su naši radnici prvi koji dolaze u kontakt sa putnicima iz svih dijelova svijeta, Uprava aerodroma je ovu aktivnost odredila prioritetnom – rečeno je za BiznisInfo iz sarajevskog aerodroma koji je prošlog mjeseca u saradnji sa inicijativom Udruženja poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine proveo vakcinaciju radnika koja je naišla na veliki odaziv.
BIZNIS INFO 16.09.2021.
Ni jak udarac inspekcija nije ugrozio crno tržište cigareta
I Adnan Smailbegović, predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH, smatra da naše vlasti moraju da shvate da su akcizne stope podigle previše, a uporedo s tim je rastao i šverc.
NEZAVISNE 16.09.2021.
(AUDIO) Matej Živković: Može se očekivati povećani ekonomski rast i ukupan društveni razvoj
- To se odnosi na dionice koje emitiraju dionička društva, ali ih mogu izdavati općine, županije, Federacija pa i sama država. Osim tih ovlasti, Komisija ima i široke nadležnosti u području korporativnog upravljanja pa u tom smislu upisuje nadzorne odbore dioničkh društava, a što je preduvjet za upis kod nadležnog suda. Dakle, bez upisa u registar kod Komsije nema upisa nadležnog odbora u nadležni registar kod suda, a time nadzorni odbor bilo kojeg dioničkog društva de facto ne može niti funkcionirati, pa ne može imenovati ni upravu niti se uprava može registrovati kod nadležnog suda - pojašnjava Živković.
OSLOBOĐENJE 15.09.2021.
100 najvećih u BiH
Jedno priznanje i ove godine se izdvojilo od ostalih. Riječ je posebnoj nagradi „Pečat 100 najvećih“ koje je ove godine otišlo u ruke Branimira Muidže, generalnog direktora Tvornice cementa Kakanj i Heidelbergcement grupacije u BiH i Hrvatskoj. Tvornica cementa Kakanj prošle godine je ostvarila porast na svim poljima poslovanja od čega se izdvajaju porast dobiti od skoro 65 posto, prihoda od 23,4 posto i izvoza od skoro 14 posto, a za projekte društvene odgovornosti izdvojili su 550.000 KM. Ovi rezultati su ih doveli do ovog najvećeg priznanja koje je dodijeljeno tokom sinoćnje manifestacije.
BHRT 15.09.2021.
Objavljen tender za prodaju hotela Igman
Postupak prodaje, shodno Zakonu o privatizaciji preduzeća, provest će Kantonalna agencija za privatizaciju a početna cijena za hotel i pripadajuće zemljište u iznosu od 9. 234. 920 KM utvrđena je na osnovu Elaborata o procjeni hotela Igman, pripadajućih objekata i zemljišta od strane stalnog sudskog vještaka iz oblasti građevinarstva od 19. februara 2021. godine.
BIZNIS INFO 15.09.2021.
Kakve su procedure za dobijanje građevinskih dozvola u BiH
"Sve procedure proizilaze iz Zakona o prostornom planiranju i korištenju zemljišta na nivou Federacije BiH, podzakonskih akata i Zakona o upravnom postupku te drugih zakona i podzakonskih akata resornih ministarstava, a sve u zavisnosti od namjene, lokaliteta, kapaciteta i drugih parametara građevine koja se namjerava graditi. Prije izdavanja akata o građenju, investitor pribavlja prethodnu vodnu saglasnost, okolinsku dozvolu i vrši pretvorbu zemljišta u građevinsko, ukoliko već nije. Predmetno građenje mora biti u skladu s važećim prostornoplanskim dokumentom za predmetnu lokaciju", kazao je Martić.
KLIX 16.09.2021.
FIA: Blagovremeno podnijeti prijedloge za otvaranje stečajnog postupka
FIA poziva sve zakonom ovlaštene strane da blagovremeno podnesu prijedlog za otvaranje stečajnog postupka, te napominje da je članom 295. Zakona propisana novčana kazna od 10.000 KM do 20.000 KM za prekršaj organu ovlaštenom za zastupanje stečajnog dužnika ako ne podnese prijedlog za otvaranje stečajnog postupka u roku od 60 dana od dana nastupanja platežne nesposobnosti.
BIZNIS INFO 15.09.2021.
U Tuzlanskom kantonu uveden tax free model prilikom registracije preduzeća i obrta
S obzirom na to da se iz budžeta Tuzlanskog kantona svake godine izdvajaju značajna finansijska sredstva kao poticaji privredi, jedan od poticaja može biti zamjena direktnih poticaja indirektnim kroz smanjivanje troškova osnivanja privrednog društva i obrta.
FOKUS 15.09.2021.
Ekonomisti optimistični: Inflacija u BiH podnošljiva, čak i poželjna
"Za BiH kao zemlju inflacija od tri do četiri posto nije alarmantna i po mom mišljenju je poželjna. To će usmjeriti ekonomske politike na održavanje realnih dohodaka i stimuliranje rasta plaća. U posljednje dvije godine imamo rast dugova većine zemalja u svijetu. Slovenija je svoj javni dug povećala za 21 posto, odnosno sa 65 na 86 posto BDP-a. Dug zemalja Europe je na 90 posto BDP-a i ti dugovi će se najvjerojatnije riješiti putem inflacije", rekao je ekonomist Saša Stevanović.
VEČERNJI 16.09.2021.
CBBiH: Rekordna godišnja stopa rasta ekonomske aktivnosti, očekuje se rast cijena
Na osnovu proljetne projekcije srednjoročnog makroekonomskog modela, realni ekonomski rast u 2021. godini je iznosio 3,4%. Faktor koji bi, takođe, mogao značajno uticati na CBBiH procjenu ekonomske aktivnosti po kvartalima za 2021. godinu je eventualna značajna revizija zvaničnih statističkih podataka o ekonomskoj aktivnosti za prethodne kvartale.
BIZNIS INFO 14.09.2021.
BiH kasni sa proizvodnjom električne energije za vlastite potrebe
“Ako znamo da će BiH u narednih 10 godina ostati bez 50 posto svog ukupnog kapaciteta gašenjem svih termokapaciteta nekih 1700 megavata, onda je ovo jedini i pravi način kako da distribuiranom proizvodnjom na teritoriji čitave BiH na neki način spriječimo taj ogromni džep koji će se desiti”, upozorava stručnjak u oblasti energetike Amer Jerlagić.
BHRT 14.09.2021.
Od danas ponovo naizmjeničan promet vozila kroz tunel Crnaja
Zbog radova na rekonstrukciji promet vozila kroz tunel Crnaja na magistralnom putu Sarajevo-Mostar od danas, 15. septembra ponovo će se odvijati naizmjenično uz kraća zadržavanja vozila.
AKTA 15.09.2021.
Razvojna banka FBiH prodaje nekoliko poslovnih objekata i parcela - Rok za prijem ponuda 27. septembar
Razvojna banka FBiH oglasila je prodaju više nepokretnosti, a uz stambene objekte nude se i poslovni prostori.
EKAPIJA 15.09.2021.
Objavljeni javni pozivi: ZDK izdvaja 2,55 miliona KM subvencija privatnim preduzećima
Javni pozivi su otvoreni 20 (dvadeset) dana od dana objave na web stranici Kantona, a krajnji rok za dostavu zahtjeva je 4. oktobar 2021. godine, izuzev Javnog poziva za prikupljanje zahtjeva za odobravanje i dodjelu financijskih sredstava namijenjenih za subvencioniranje (regresiranje) kamata po kreditima odobrenim u 2020. i 2021. godini po osnovu Kreditno-garancijskog fonda Vlade Zeničko-dobojskog kantona gdje je Javni poziv otvoren do 30. novembra 2021. godine, kada je i krajnji rok za dostavu zahtjeva.
AKTA 14.09.2021.
Izmijenjena Procedura za podnošenje zahtjeva za C-vizu
"Naime, uz postojeće uslove, podnosioci zahtjeva za C-vizu (vozači koji učestvuju u međunarodnom cestovnom prijevozu), moraju predočiti dokaz o zdravstvenom osiguranju i osiguranju od nezgode, s tim što pokriće mora iznositi najmanje 30.000 eura. Osiguranje mora pokrivati i transport u državu prebivališta u slučaju bolesti", saopćili su iz VTK BiH.
AKTA 14.09.2021.