Udruženje poslodavaca Federacije BiH
Tel. +387 33 552 460
Fax. +387 33 552 461
UPFBIH Press Clipping - 16.02.2018. godine
Ekonomski forum 2018: Kako poboljšati poslovni ambijent
Ekonomski forum Bosne i Hercegovine planiran je da kreira sinergiju djelovanja kreatora ekonomskih politika, poslovne i akademske zajednice, a sve u cilju oblikovanja atraktivnog poslovnog ambijenta u Bosni i Hercegovini.
FAKTOR 15.02.2018.
BiH: Decembarski prosjek 862 KM
Najniža prosječna neto plata od 544 KM bila je u djelatnosti pružanja smještaja, dok je najveća u finansijskim i djelatnostima osiguranja i iznosila je 1.487 KM.
OSLOBOĐENJE 15.02.2018.
Bevanda: U pripremi novi zakon o PDV-u u BiH
Bevanda je u svom obraćanju naglasio i da je nakon 11 godina u pripremi i novi zakon o porezu na dodanu vrijednost (PDV) kao jedan od načina da se poboljša poslovni ambijent i osuvremeni oblast indirektnog oporezivanja.
FAKTOR 15.02.2018.
Prilog: Predstavnici UIO-a s distributerima nafte i plina o izmjeni Pravilnika
Predstavnici Uprave za indirektno oporezivanje BiH održali su u Banjoj Luci sastanak s predstavnicima preduzeća koja se bave prometom nafte, naftnih derivata i plina. Dogovoreno je da mora biti izmijenjen postojeći Pravilnik o primjeni Zakona o akcizama.
FTV, Dnevnik 2, 15.02.2018.
Zabranjeni forum - Radnička prava
Gost: Safudin Čengić, UPFBiH
PINK BH, Zabranjeni forum, 15.02.2018.
BH Telecom: Milion KM za škole, vatrogasce, javne kuhinje...
Ukupno je 137 dobitnika donacije, najveći broj dobitnika donacije, ukupno 89, su osnovne i srednje škole kojima će biti donirano 584.727 KM.
KLIX 15.02.2018.
Tema TV1 sa Nikolinom Veljović - Kuda ide bh ekonomija?
Gosti: Ante Domazet, Svetlana Cenić, Zlatko Hurtić, Azra Hadžiahmetović
TV1, emisija Tema, 15.02.2018.
UPFBIH Press Clipping - 15.02.2018. godine
Centrotrans preuzima linije za rubna područja općine Centar
Ajnadžić je naglasio, bez obzira što Općina nije nadležna za javni prijevoz, da će u interesu građana učiniti sve da ova lokalna zajednica i finansijski podrži brzo rješavanje urednog prijevoza do iznalaženja konačnog rješenja ovog problema.
FAKTOR 14.02.2018.
Bratstvo Novi Travnik pravi novu samohodnu haubicu vrijednu 2 mil KM
Ova kompanija nedavno je proizvela prvu bosanskohercegovačku samohodnu haubicu kalibra 155 milimetara i dometa 40 kilometara, čija su testiranja uspješno završena, a za koju navodno vlada veliki interes inostranih kupaca. Cijena ove haubice je oko milion maraka.
EKAPIJA 14.02.2018.
Edukacijom i dodatnom obukom do novih vještina i radnog mjesta
U kompaniji Centrotrans Eurolines danas je upriličena svečana dodjela certifikata osobama koje su završile obuku usavršavanja za poslove vozača autobusa, automehaničara i autoelektričara. Od 20 nezaposlenih mladih ljudi, educiranih u kompaniji Centrotrans Eurolines, 15 osoba sa srednjom stručnom spremom uspješno je završilo obuku, dok će četiri osobe sa visokom stručnom spremom biti na edukaciji još dva mjeseca.
AKTA 15.02.2018.
Privrednici i vlast u TK o mogućnostima smanjenja parafiskalnih nameta
Ministar trgovine, turizma i saobraćaja Tuzlanskog kantona Mirsad Gluhić istaknuo je da je cilj sastanka da se sagleda i "stavi na papir“ koji su to parafiskalni nameti koji opterećuju privrednike. "To treba riješiti zakonskim putem. Naravno da bi to omogućilo brži razvoj privrede i stvaranje boljeg ambijenta za strane ulagače, ali i domaće privrednike koji bi se trebali širiti", rekao je Gluhić.
AKTA 14.02.2018.
Smailbegović: Javna preduzeća „jednakija“ od privatnih
Godinama već poslodavci iz realnog sektora ukazuju na neravnopravan odnos vladajućih struktura spram javnih i privatnih kompanija u Bosni i Hercegovini. Nažalost, povlašteni položaj javnih preduzeća u odnosu na privatne kompanije za vladajuće je nešto što se podrazumijeva i što se kao ne bi smjelo dovoditi u pitanje.
POSLOVNE NOVINE 15.02.2018.
Bingo se širi na još jedan grad
– Predstavnici „Binga“ bili su zainteresirani za otvaranjem TC i u Donjem Vakufu. Otkupili su objekat koji je bio u vlasništvu Vakufske banke. Odlučili su da investiraju u našu Općinu, a mene čini sretnim činjenica da će posao naći oko 30 naših sugrađana, što će dodatno poboljšati život građana Donjeg Vakufa, rekao je Sušić za lokalne medije.
BIZNIS INFO 14.02.2018.
UPFBIH Press Clipping - 14.02.2018. godine
Projekt 100 najvećih od ove godine i u Crnoj Gori
Projekt 100 najvećih, koji Poslovne novine iz Sarajeva realizuju više od 30 godina, izašao je van granica naše zemlje i od utorka zvanično postao regionalni. Naime, potpisivanjem franšiznog ugovora između Poslovnih novina d.o.o. sa kompanijom BI Consulting d.o.o. iz Podgorice ove godine će se po prvi put realizovati projekt 100 najvećih u Crnoj Gori, najavljeno je na konferenciji za medije koja je u utorak održana u Podgorici.
OSLOBOĐENJE 13.02.2018.
Hrvatska 'Ina' nakon dokapitalizacije vlasnik 88,6 % dionica 'Energopetrola'
Hrvatska kompanija "Ina" je, nakon dokapitalizacije, vlasnik 88,6 odsto dionica sarajevskog "Energopetrola", dok je Federacija BiH smanjila svoje učešće sa 22,1 odsto na 7,6 odsto dionica.
FEDERALNA 13.02.2018.
U Tešnju se pravi odjeća za brendove Versace, Cavali, Dolce&Gabbana…
Tokom 19 godina kompanija Contessa u Tešnju je proizvela više od 2 miliona različitih odjevnih predmeta, isključivo na zahtjevno evropsko tržište. Prošle godine uložili su znatan novac u proširenje kapaciteta pa se mogu očekivati još veći uspjesi.
BIZIS INFO 13.02.2018.
Novalić - Ferguson: Neophodno nastaviti s implementacijom Reformske agende
Nadam se da će Federalna vlada brzo usvojiti zakone relevantne za uspostavljanje jednošalterskog online sistema za registraciju kompanija koji će napraviti ogromnu razliku za investitore i poduzetnike u BiH - rekao je ambasador Ferguson.
OSLOBOĐENJE 13.02.2018.
Drvoprerađivači se ne mogu dogovoriti oko taksi
Drvoprerađivači u BiH ne mogu se usaglasiti u vezi s mjerama za zaštitu domaće proizvodnje koje bi u budućnosti trebalo da im donesu siguran izvor sirovine, čiji je izvoz najveći problem u poslovanju ovog sektora, koji iz godine u godinu raste.
AKTA 14.02.2018.
Ilahi: Zapošljavanje u javnom sektoru BiH preveliko
Procjena rasta smanjena je sa 3,5 na 3,2 posto. Kao glavne prepreke za dalji napredak istaknute su sporost u provedbi reformi, nedovoljna ulaganja i razvoj infrastrukture, pogotovo cestovne, po kojima je BiH na začelju regije, ali i Evrope, te glomazna i neučinkovita administracija i razjedinjenost sistema. A među najvećim rizicima za napredak ekonomije istaknuta je politika.
AJB 13.02.2018.
TK: Objekti veći od 200 m2 morat će se priključiti na daljinsko grijanje
Ministarstvo pokušava, u skladu s mogućnostima, financirati projekte iz oblasti toplifikacije, odnosno širenja mreže daljinskog grijanja iz TE Tuzla na području Tuzle, Živinica i Lukavca, za što je osigurano sedam milijuna maraka. U procesu je i donošenje izmjena Zakona o komunalnim djelatnostima koji propisuje da će svi vlasnici i investitori poslovnih i individualnih objekata površine veće od 200 m2, gdje za to postoje tehničko-tehnološki uvjeti, biti obvezni priključiti se na sustav daljinskog grijanja.
VEČERNJI 13.02.2018.
Smailbegović: Za tri-četiri godine morat ćemo uvoziti radnu snagu
No, i on je uvjeren da će plaće morati rasti, i već rastu. Prije 15 godina prosječna plaća bila je 350 maraka, a danas je više od 800 maraka. Za značajniji rast plaća, tvrdi Smailbegović, neophodno je smanjiti doprinose na plaće, jer je s ovako visokim doprinosima teško povećavati plaće u značajnijem iznosu. S druge strane, problem su i nesrazmjerne plaće u javnom i realnom sektoru.
STAV 13.02.2018.