Udruženje poslodavaca Federacije BiH
Tel. +387 33 552 460
Fax. +387 33 552 461
UPFBIH Press Clipping - 22.11.2017. godine
Odgođena sjednica Zastupničkog doma Parlamenta FBiH
Kako je pojašnjeno u obavještenju iz Kabineta predsjedavajućeg Doma Edina Mušića, sjednica je odgođena zbog novonastale situacije i potrebe za dodatnim konsultacijama unutar parlamentarne većine kao i važnosti predloženih tačaka.
AVAZ 21.11.2017.
Ilahi: Očekuje se rast inflacije
- Izvoz kao i doznake iz inostranstva bilježe porast, a očekuje se i rast inflacije u 2017. godini. Iako je održana makroekonomska stabilnost, osnovni cilj programa, podsticanje rasta i otvaranje radnih mjesta, je i dalje u velikoj mjeri neriješen. Misija je primijetila napredak ostvaren u pripremi fiskalno odgovornih nacrta budžeta entiteta za 2018. godinu, te podstiče vlasti da blagovremeno te u skladu sa preporukama osoblja MMF-a, završe proces pripreme budžeta institucija BiH, kazao je Ilahi.
OSLOBOĐENJE 21.11.2017.
Trgovinski lanac od 11.500 prodavnica traži dobavljače iz BiH
Nakon što je BiznisInfo nedavno objavio da velika ruska maloprodajna grupa X5 planira pokrenuti uvoz proizvoda iz BiH, ova kompanije je započela i konkretne aktivnosti na tom planu. Konkretan poziv zasad je objavljen na stranici Privredne komore RS, ali će saradnja, kako saznajemo, biti ponuđena firmama iz cijele BiH.
BIZNIS INFO 21.11.2017.
Sarajevski kiseljak ‘pristupa’ Konzumu
Nadzorni odbor Sarajevskog kiseljaka zakazao je vanrednu sjednicu Skupštine dioničara na kojoj će se glasati o pristupanju ove kompanije Konzumu.
BIZNIS INFO 22.11.2017.
Prilog: TK - Prihvaćena Informacija o stanju poduzetničke infrastrukture
Radi bržeg rasta poduzetništva, povećanja investicija i zaposlenosti, Vlada Tuzlanskog kantona prihvatila je informaciju za izradu Nacrta zakona o poduzetničkoj infrastrukturi Tuzlanskog kantona. «Svrha ovog zakona bi bila da se postojećim i potencijalnim korisnicima, odnosno poduzetnicima, omogući pokretanje i obavljanje poduzetničkih aktivnosti, u uslovima visoke infrastrukturne opremljenosti koja bi trebala da karakteriše prije svega poslovne zone», kazala je Nisveta Osmić, pomoćnica ministra za razvoj i poduzetništvo TK-a.
FTV, emisija Federacija danas, 21.11.2017.
Grad Bihać nudi 20 parcela za kupovinu svim zainteresiranim fizičkim i pravnim licima
Riječ je o 20 atraktivnih parcela u Poslovnoj zoni Kamenica, te na Ceravcima, Prisjeki, Repušinama i Novom naselju - Ribić. U resornoj Službi za imovinsko-pravne poslove i katastar nekretnina ističu da je na ponuđenim parcelama predviđena izgradnja stambenih, stambeno-poslovnih i poslovnih objekata.
FAKTOR 21.11.2017.
Gostovanje / Ilahi: Insistiramo na usvajanju zakona o akcizama
Uprkos progresu u strukturalnim reformama, još se čeka na implementaciju ključnih mjera za nastavak kreditnog aranžmana, poput povećanja akciza na gorivo, a ostaje i obaveza Vlade Federacije da izvrši procjenu vrijednosti telekom operatera HT Mostar i BH Telecom.
AJB
Zakon o PIO povučen iz hitne procedure
Iako je Prijedlog zakona o PIO-u trebao biti razmatran u hitnoj proceduri, do toga nije došlo. Federalni premijer Fadil Novalić kazao je da se na ovaj način ugrožava penzijski fond, te da će on prvi put iskoristiti ustavnu mogućnost i zakon ponovo vratiti u hitnu proceduru.
FTV, emisija Federacija danas, 21.11.2017.
Todorić najavljuje pokretanje ocjene ustavnosti lex Agrokor
Osnivač Agrokora Ivica Todorić poručio je u utorak putem bloga da će ovaj tjedan Ustavnom sudu podnijeti prijedlog za ocjenu ustavnosti lex Agrokor, za koji kaže da je "duboko neustavan" te da je nanio štetu gospodarstvu koja se mjeri u milijardama.
AKTA 22.11.2017.
Češke kompanije iz automobilske industrije traže dobavljače iz BiH
- Iako domaći proizvođači mogu ponuditi sofisticirane usluge, to na češkom tržištu još nije prepoznato i BiH se uglavnom percepira kao zemlja koja prvenstveno može ponuditi jeftinu radnu snagu. Potrebno je djelovati planski kako bi se ova percepcija izmijenila, ali i kako bi se iskoristila činjenica da češki proizvođači, zbog popunjenih kapaciteta, imaju potrebu za stranim firmama - dodao je Ćatović.
EKAPIJA 21.11.2017.
BH Pošta uvodi sistem e-prodaje - PTT Turska pružiće ekspertizu i logističku podršku
BH Pošta i PTT Turska su na Međunarodnoj konferenciji o e-trgovini koja se održava u Turskoj potpisale Protokol o saradnji u okviru kojeg je dogovoreno i uspostavljanje sistema e-prodaje (eCommerce).
EKAPIJA 21.11.2017.
Još dva dana do poslovnog događaja "Pouzdanost 2017"
"Pouzdanost" je već tri godine jedan je od najznačajnijih pokretača pozitivnog poslovnog okruženja i veliki generator motivacije za najuspješnije kompanije u Bosni i Hercegovini, a ovogodišnju kampanju, provodi kompanija LRC, u saradnji sa Poslovnim novinama i sa suorganizatorom BBI VIP Business Clubom.
KLIX 21.11.2017.
SSSBiH: Jedini smo koji možemo pokazati snagu u odbrani radničkih prava
Iz SSSBiH ističu su da su uvijek najjači otpor pružali prema zakonima koji nisu bili u skladu s principima međunarodnog prava te da su protestovali, ali da, nažalost, vlasti od protesta 2008. do danas nisu ispunile preuzetu obavezu, da naprave socijalni program kojim će se riješiti problem radnika čije se firme nađu u stečaju.
FOKUS 21.11.2017.
Izvoz iz BiH drugi mjesec zaredom premašio milijardu KM
BiH je za deset mjeseci ove godine izvezla robe u vrijednosti od devet milijardi i 96 miliona maraka, što je porast od 18,2 posto u odnosu na isti period lani, prema najnovijim podacima Agencije. Uvoz je iznosio 14 milijardi i 969 miliona KM, što je rast za 13 posto.
RADIO SARAJEVO 21.11.2017.
Izvoz iz BiH drugi mjesec zaredom premašio milijardu KM
BiH je za deset mjeseci ove godine izvezla robe u vrijednosti od devet milijardi i 96 miliona maraka, što je porast od 18,2 posto u odnosu na isti period lani, prema najnovijim podacima Agencije. Uvoz je iznosio 14 milijardi i 969 miliona KM, što je rast za 13 posto.
RADIO SARAJEVO 21.11.2017.
UPFBIH Press Clipping - 21.11.2017. godine
Trgovinski deficit Federacije BiH za oktobar 472 miliona KM
U oktobru 2017. ostvaren je uvoz u vrijednosti 1,12 milijardi KM, što je za jedan posto više u odnosu na septembar 2017, odnosno za 14,7 posto više u odnosu na oktobar prethodne godine.
FAKTOR 20.11.2017.
Na sivu ekonomiju ode 10 milijardi BDP-a
- Siva ekonomija se najvećim dijelom manifestuje u angažovanju radne snage na crno, zatim u obavljanju ilegalnih novčanih transakcija, kao i u nelegalnom prometu roba i usluga. Ako znamo da je ukupan BDP oko 29 milijardi, onda skoro 10 milijardi se još uvijek obavlja u dijelu sive ekonomije, poručio je dekan Ekonomskog fakulteta Kemal Kozarić.
OSLOBOĐENJE 20.11.2017.
129. sjednica Vlade Federacije BiH
UTVRĐEN PRIJEDLOG NOVE ODLUKE O REBALANSU PRORAČUNA FBiH ZA 2017. GODINU; TRANSFERI KANTONIMA, GRADOVIMA I OPĆINAMA 12.000.000 KM
VLADA FBiH 20.11.2017.
Poboljšanje poslovnog ambijenta u Tuzlanskom kantonu
Smanjivanjem naknade za općekorisnu funkciju šuma Vlada Tuzlanskog kantona će već od početka 2018. godine dodatno popraviti poslovni ambijent na području našeg kantona. Ova informacija potvrđena je na današnjem sastanku premijera Tuzlanskog kantona Bege Gutića sa predstavnicima Udruženja poslodavaca Tuzlanskog kantona. Kako su poslodavci istaknuli, iako se ne radi o velikom smanjenju, korekcija ovog procenta sa 0,05% na 0,04% ukupno ostvarenog prihoda je bitan pomak u pozitivnom smjeru.
RTV SLON, 20.11.2017.
UPFBIH Press Clipping - 20.11.2017. godine
Ekonomija se polako oporavlja
Na sastanku je konstatovano da je ekonomija BiH počela pokazivati znake oporavka. Izvoz iz BiH se značajno povećao, za gotovo 18 posto u trećem kvartalu 2017. u poređenju sa 2016. godinom. Industrijska proizvodnja pokazuje jak porast, kao i potrošnja. Kamatne stope za komercijalno i privatno kreditiranje su, iako još visoke u komparativnom smislu, na najnižem nivou od osnivanja Centralne banke BiH, te je potrošačko kreditiranje u porastu. Naplata indirektnih poreza se značajno povećala (10 posto u trećem kvartalu 2017). Dug u odnosu na nivo BDP-a je na relativno niskom nivou.
OSLOBOĐENJE 18.11.2017.
Izvoz namještaja iz BiH veći za 14 posto
Sjedišta su se najviše izvozila u Njemačku, Austriju i Italiju, kancelarijski namještaj u Njemačku, Švedsku i Hrvatsku, dok se kuhinjski namještaj pretežno izvozio u Švicarsku, Hrvatsku, Norvešku, Austriju..
N1 19.11.2017.
Sedmica odluka za federalne parlamentarce: Sjednice tri dana zaredom
U najavljenom dnevnom redu su brojni važni zakoni, izvještaji o radu javnih preduzeća i mnogi drugi akti.
FAKTOR 19.11.2017.
Prilog: Radnici u RS-u uskoro dobijaju elektronske identifikacione kartice
Radnici u Republici Srpskoj uskoro bi trebali dobiti elektronske identifikacione kartice. Karticu će imati svaki zaposleni radnik uz obavezu da je pokaže inspektorima koji će skeniranjem saznati status radnika u firmi, kolika su mu primanja i da li je sve regularno u isplati. Cilj je stati u kraj radu na crno i zaštititi prava radnika.
FTV, Dnevnik 2, 19.11.2017.
Saradnja na unapređenju investicione klime
Direktor Agencije za unapređenje stranih investicija BiH Gordan Milinić i ministar trgovine FBiH Zlatan Vujanović, u ime Vijeća za strane investitore FBiH, potpisali Memorandum o saradnji
OSLOBOĐENJE 17.11.2017.
Prihodi od indirektnih poreza preći će sedam milijardi KM
Nakon izvršenih povrata PDV-a poreznim obveznicima, koji su u deset mjeseci 2017. godine iznosili milijardu i 55 miliona KM, neto prikupljeni prihodi koji su otišli u raspodjelu korisnicima, državi, entitetima i Distriktu Brčko BiH, iznosili su četiri milijarde i 791 milion KM i veći su za 224 miliona KM u odnosu na prihode koje su sa Jedinstvenog računa korisnici dobili u istom periodu lani.
BIZNIS INFO 19.11.2017.
Broj zaposlenih u FBiH u septembru povećan za 1,5 odsto
Prosječna, mjesečna isplaćena neto plata po zaposlenom za septembar u FBiH iznosi 850 KM i nominalno je niža za 2,4 odsto, a realno za 3,2 odsto u odnosu na prethodni mjesec.
BIZNIS INFO 19.11.2017.
Intervju / Amir Zukić za Radiosarajevo.ba: 5.5 miliona KM za mala i srednja preduzeća
"Također, u narednoj godini, a sve cilju stvaranja povoljnog poslovnog ambijenta, Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta će provoditi niz mjera usmjerenih na intenziviranje razvoja poduzetništva i jačanja konkurentnosti malih i srednjih preduzeća (MSP) kao pretpostavke za značajniji ekonomski rast i smanjenje stope nezaposlenosti“, dodaje Zukić.
RADIO SARAJEVO 20.11.2017.
Poslodavci nisu zadovoljni predloženim zakonskim rješenjima
Udruženja poslodavaca Federacije, Vijeće stranih investitora, Predstavništvo njemačke privrede u BiH, Privredna komora FBiH i FIPA smatraju da predloženi zakoni o porezu na dohodak, o doprinosima i o porezu na dobit nisu dobri. Amandmanima na Nacrte zakona između ostalog predlažu manje stope doprinosa, te ne uvođenje poreza na dividendu, niti na kapitalnu dobit.
TV1, emisija Kapital, 19.11.2017.
Čudo bosanskog biznisa: Gračanica će uvoziti radnu snagu
“Školski sistem ne odgovara potrebama privrede i zato nam je nužno uvesti dualni sistem obrazovanja, gdje ćemo dobiti kadrove korisne privredi. Problem su i djeca i roditelji koji ne razumiju potrebe. Ljudi ne znaju da se mogu dobre plate zaraditi u privredi, ali ne žele da se informišu i ne obučavaju se za tražena zanimanja”, ukazuje Sead Jahić, predsjednik gračaničkog Udruženja poslodavaca i samostalnih privrednika.
NKP.BA