Udruženje poslodavaca Federacije BiH
Tel. +387 33 552 460
Fax. +387 33 552 461
Branimir Muidža: I najmanji interes investitora za BiH vrijedan je pažnje
Iako je BiH odredila da je privlačenje stranih investitora jedan od strateških prioriteta, željeni nivo investicija još uvijek nije dostignut zbog političke nestabilnosti, komplikovane administrativne strukture, obimne birokracije i nedovoljno poticajnog poslovnog okruženja.
OSLOBOĐENJE 17.07.2018.
Koteks razvio novu liniju proizvoda sa stranim partnerima
Kompanija Koteks Production iz Tešnja, u saradnji s partnerima iz Njemačke, Slovenije, Poljske i Hrvatske, razvila je novu liniju proizvoda „Tactical S“. Radi se o uniformama za vojsku, policiju i specijalne službe.
BIZNIS INFO 17.07.2018.
Država destimuliše privredu: BH privrednici među najopterećenijim u regionu
Opterećenja na plaću u našoj zemlji se kreću od 33 do 41,5 posto u zavisnosti od entiteta. Porez na dobit je 10 posto, a stopa PDV-a je jedinstvena i iznosi 17 posto.
AKTA 17.07.2018.
Predsjedateljica Bradara s čelnicima Udruženja poslodavaca Federacije BiH
Predsjedateljica Doma naroda Parlamenta Federacije BiH Lidija Bradara održala je danas sastanak s čelnicima Udruženja poslodavaca Federacije BiH Adnanom Smailbegovićem, predsjednikom i Mladenom Pandurevićem, direktorom Udruženja. Razgovoralo se o konkretnim oblicima suradnje s ciljem pobošanja poslovnog okruženja u Federaciji BiH.
POLITIKA24 17.07.2018.
Prosječna plata u BiH u maju 881 KM
Najniža prosječna neto plata od 540 KM bila je u djelatnosti pružanja smještaja, te pripreme i usluživanja hrane, u građevinarstvu je iznosila 579 KM, dok je prosječna neto plata u administrativnim i pomoćnim uslužnim djelatnostima iznosila 598 KM, podaci su Agencije za statistiku BiH.
OSLOBOĐENJE 16.07.2018.
Prosječna osoba u BiH je ove godine radila pet dana više za plaćanje poreza
Prosječna zaposlena osoba u Bosni i Hercegovini od danas prestaje raditi za plaćanje svojih poreza, a počinje raditi za sebe, pokazuje nam platforma www.mojporez.ba. Zato danas želimo obilježiti Dan slobode od poreza za prosječnu zaposlenu osobu u BiH, te ističemo da je prosječna osoba u BiH ove godine radila 197 dana da bi otplatila sve poreze, što je čak 5 dana više nego prošle godine.
OSLOBOĐENJE 16.07.2018.
Drvna industrija kao strateška bh. privredna grana!? (preuzeto sa stranice UPFBiH)
Zbog relativno dobre šumske privrede, Udruženje poslodavaca FBiH s predstavnicima firmi koje se bave drvnom industrijom tražit će da Vijeće ministara BiH na nivou države sektor razvoja drvne industrije proglasi strateškom privrednom granom u BiH.
POSLOVNISVIJET.BA 16.07.2018.
Kvote za čelik bi štetile i bh. industriji
Ukoliko se najava uvođenja kvota od Evropske komisije na uvoz čelika i proizvoda iz čelika u EU ostvari, to bi donijelo mnogo problema i proizvođačima u Bosni i Hercegovini, a bilo bi i problematično sa stanovišta Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, kojim su se i EU i BiH obavezale da poštuju pravila slobodnog tržišta.
OSLOBOĐENJE 14.07.2018.
Bingo za 7 miliona KM kupio glavninu imovine preduzeća Energoinvest Termoaparati
Ponudom od 7 miliona KM, kompanija Bingo je postala vlasnik zemljišta i nekretnina u Donjem Butmiru procijenjenih na 7,5 miliona KM, kao i mašina i opreme procijenjenih na 500 hiljada KM. Iako je početna cijena imovine bila za milion veća od ponuđene cijene, odbor povjerilaca je prihvatio ovakvu ponudu, s obzirom da je dosad ujedno i najveća zabilježena ponuda.
OSLOBOĐENJE 13.07.2018.
Likvidiran sarajevski Velpro, obaveze prelaze na Konzum
Dio radnika kompanije Velpro je prebačen u druge Akrogorove tvrtke, a dio je dobio otkaz i otpremnine. Prava i obaveze firme Velpro prešle su na osnivača, kompaniju Konzum iz Sarajevo.
EKAPIJA 15.07.2018.
Milićević: Federacija realizirala sve mjere iz Pisma namjere MMF-a
Međutim, upozorava da usvajanje Prijedloga zakona o pravima demobilisanih branilaca i članova njihovih porodica u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH izaziva zabrinutost u MMF-u i da je rezultiralo odgađanjem sjednice odbora direktora MMF-a, zbog čega je doveden u pitanje ukupan aranžman s ovom međunarodnom finansijskom institucijom.
FAKTOR 13.07.2018.
Cijene goriva u BiH vraćaju se na staro
U jednom njenom entitetu, u Republici Srpskoj, cijene goriva su na većini benzinskih pumpi povećane za jedan do pet feninga. U Federaciji BiH, kako su nam kazali iz Ministarstva trgovine FBiH, promjene neće biti, jer im nije došao nijedan zahtjev za povećanje cijena. Makar ne još.
FOKUS 13.07.2018.
Federalno ministarstvo objavilo kalkulator: Izračunajte oporezivanje svoje plaće
Federalno ministarstvo finansija objavilo je kalkulator plaća prema važećim i predloženim zakonima, čime se radnicima, na osnovu unosa iznosa neto plaće, toplog obroka i prijevoza, omogućava uvid u razlike između trenutnog i predloženog načina oporezivanja. Kalkulator pokazuje da će od predloženih mjera najveću korist imati oni koji zakone predlažu, dok će radnici i dalje ovisiti o "volji" poslodavaca.
KLIX 16.07.2018.