Udruženje poslodavaca Federacije BiH
Tel. +387 33 552 460
Fax. +387 33 552 461
Predstavnički dom PSBiH: Raspravljat će o izmjenama Zakona o akcizama
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) trebalo bi da na današnjoj sjednici razmatra izvještaj Zajedničke komisije oba doma o usaglašavanju teksta Zakona o izmjenama Zakona o akcizama u BiH.
AVAZ 31.01.2023.
U Sarajevu konferencija o problemima svjetske i bh. ekonomije 'Svijet u 2023'
Guverner Centralne banke Bosne i Hercegovine Senad Softić istakao je u uvodnom obraćanju da je elementarna činjenica da je ekonomski rast moguć samo uz investicije, privatne i javne, domaće i strane, te je zato Centralna banka pristala biti koorganizator konferencije.
FTV 30.01.2023.
Spremna odluka: Pelet više nije obuhvaćen zabranom izvoza
Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine pripremilo je prijedlog nove odluke o privremenoj zabrani izvoza određenih drvnih sortimenata. Nova odluka ne obuhvata pelet čime bi se njegov izvoz sada potpuno odobrio i to do 31. maja.
FAKTOR 30.01.2023.
Doneseno pet novih rješenja za rad objekata za proizvodnju električne energije
Također FERK je usvojio i dva nacrta: Nacrt pravilnika o izmjenama Pravilnika o metodologiji za utvrđivanje referentne cijene električne energije i Nacrt pravilnika o izmjenama i dopunama Pravilnika o opskrbi kvalificiranih kupaca električnom energijom i postupku promjene opskrbljivača te će se opće rasprave po nacrtima pravilnika održati u prostorijama FERK-a u Mostaru 16. veljače s početkom u 10 i 12 sati, navodi se u priopćenju iz FERK-a.
AKTA 30.01.2023.
Cijene nafte ponovo pale
Brent sirova nafta je pala za 29 centi, ili 0,3 posto, na 86,37 dolara po barelu, dok je američka nafta West Texas Intermediate pala za 52 centa, ili 0,7 posto, na 79,16 dolara
FOKUS 30.01.2023.
U čitavom regionu od danas poskupjelo gorivo, kakvo je stanje u BiH
U Sarajevu trenutno najjeftinije dizel gorivo je 2,81 KM, a najskuplje 2,96 KM. Kada je u pitanju benzin, cijena u Sarajevu se kreće od 2,51 do 2,71 KM. Najjeftinija cijena dizela u Banjoj Luci trenutno je 2,79, a najskuplja 3,25 KM. Benzin u Banjoj Luci se može naći od 2,45 do 2,75 KM. U Mostaru cijena dizela se kreće od 2,81 do 2,96 KM, dok najjeftinije benzinsko gorivo košta 2,51, a najskuplje 2,76 KM.
KLIX 31.01.2023.
Softić: Očekuje se usporavanje ekonomske aktivnosti, ali ne i recesija
“U 2023. godini očekujemo dalje usporavanje ekonomske aktivnosti, ali ne i recesiju. Za 2023. godinu projektovana je stopa rasta realnog BDP-a od 0,9 odsto. Pod pretpostavkom slabljenja, ali ne i potpunog iščezavanja postojećih inflatornih pritisaka, rast realnog BDP-a za 2024. godinu prognoziran je na jedan odsto. Posljednje informacije, koje dolaze od relevantnih supranacionalnih institucija, signaliziraju da bi kontrakcija ekonomske aktivnosti u 2023. godini, u nekim od najrazvijenijih zemalja, pa i globalne ekonomije, mogla biti blaža nego se očekivalo”, naveo je gverner Centralne banke BiH.
BIZNIS INFO 30.01.2023.
Federaciju BiH u decembru posjetilo više od 70 hiljada turista
Federaciju BiH je u decembru 2022. godine ukupno posjetilo 70.485 turista što je za 24,4 poso više u odnosu na decembar 2021. godine, a u odnosu na novembar 2022. godine veći je za 8,4 posto. Učešće domaćih turista (29.514) je 41,9 posto, a stranih (40.971) turista 58,1 posto.
FAKTOR 30.01.2023.
Puna jezera i rijeke u BiH, nema straha od nestašice električne energije
Usklađivanje s potrebama i zahtjevima Europske unije kada je riječ o energetici posebice dobiva na značaju u vremenima kada je, zbog izmijenjenih geopolitičkih okolnosti na istoku Europe, naglo porasla vrijednost dostupnosti obnovljivih izvora energije, a tu se Bosna i Hercegovina, zahvaljujući prirodnim bogatstvima, može nametnuti kao država koja će namirivati sve svoje potrebe za električnom energijom isključivo iz obnovljivih izvora. Na tomu putu najdalje je otišlo Javno poduzeće Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg Bosne koje svu svoju električnu energiju dobiva upravo iz obnovljivih izvora, počevši od hidroelektrana, preko prve vjetroelektrane u državi pa do solarnih elektrana. I na tomu se neće stati s obzirom na to da JP Elektroprivreda Hrvatska zajednica Herceg Bosna u ovom trenutku razvija više projekata iz domene obnovljivih izvora energije na širokom prostoru, a kada je riječ o onima koji su u najvišem stupnju pripremljenosti, to su vjetroelektrana Poklečani, snage 132 MW
VEČERNJI 30.01.2023.
Za neke radnike u FBiH plata će biti veća od 1. februara, ostali čekaju sistemska rješenja
"Zakon o izmjeni zakona o doprinosima koji je usvojen jedan je u nizu zakona koje je Udruženje poslodavaca realizira na planu unapređenja poslovanja u FBiH, a koji u konačnici treba da rezultira rasterećenjem cijena rada i da se omoguće isplate boljih plata za radnike u realnom sektoru u FBiH. Ovo je zakon koji rješava samo dio ukupnih problema", kazao je za Klix.ba Mario Nenadić, predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH.
KLIX 30.01.2023.
Mario Nenadić: U proceduri je i Zakon o doprinosima
- Ono što mogu najaviti jeste da je u proceduri jedan zakon koji se odnosi na sve radnike u realnom sektoru kao i Zakon o doprinosima. Radi se o tome da smo predložili jedan zakon kojim se omogućava se da do 400 KM povećava jedan dio plate za koji se ne bi plaćali doprinosi na način kako je to u redovnim uslovima. Mi smo predložili da s edoprinosi po osnovu penzionog osiguranja sa 17,5 posto svede na 11 posto, a da ovaj dio plate bude oslobođen obaveza po osnovu zdravstvenog osiguranja i osiguranja za nezaposlenost, rekao je za O kanal Mario Nenadić, predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH.
O KANAL 30.01.2023.
Cijene nafte u padu
U Londonu je cijena sirove nafte "brent" iz Sjevernog mora danas manja za 51 cent i sada je 86,96 dolara po barelu.
BHRT 27.01.2023.
KS: Poziv malim i srednjim preduzećima da iskoriste produženje roka za unapređenje poslovanja kroz beskamatno kreditiranje
- Ministarstvo privrede je na ovaj način omogućilo subjektima male privrede finansijska sredstva po najpovoljnijim kreditnim uslovima, grejs periodom do 12 mjeseci, uz stopostotno subvencioniranu kamatnu stopu, a za što je izdvojilo oko pet miliona KM. Shodno ponudama banaka na ovaj iznos, ukupna vrijednost kreditnih linija je 107.850.000 KM, dok svaka pojedinačna banka ima na raspolaganju iznos sredstava zavisno od ponude koju je dostavila na javni poziv - naveo je ministar privrede KS Adnan Delić.
EKAPIJA 30.01.2023.
U FBiH u decembru 2022. najviše struje proizvedeno u termoelektranama
U ukupnoj bruto proizvodnji električne energije, hidroelektrane su učestvovale sa 46,05 posto, termoelektrane sa 50,14 posto, a vjetroelektrane sa 3,81 posto.
FEDERALNA 28.01.2023.
Uvodi se jedinstven sistem naplate cestarine u FBiH i RS-u
Sistem elektronske naplate na autoputevima u Republici Srpskoj i Federaciji BiH trebalo bi da bude uvezan, tako da vozači u BiH već do ljeta mogu koristiti jedinstveni tag uređaj u BiH.
BIZNIS INFO 27.01.2023.
Podaci Centralne banke BiH: Koliko će inflacija iznositi u 2023. godini
Rezultati ankete dalje upućuju da će očekivana stopa inflacije za 2024. godinu značajno oslabiti i učesnici su prema posljednjem krugu anketiranja indicirali da bi trebala iznositi 4,8 posto. Upravljanje i stabilizacija inflacijskih očekivanja bitno utječe na cjenovnu stabilnost i odraz je povjerenja u mjere monetarne politike, kredibilnost i efikasnost monetarne vlasti, navodi se u anketi CBBiH.
AVAZ 29.01.2023.
Šta će radnici dobiti jučerašnjim izmjenama Zakona o doprinosima u FBiH?
“Ove industrije, a pravo će uglavnom konzumirati industrije tekstila i obuće – imaju preferencirane stope doprinosa u odnosu na plate koje su limitirane. Taj limit je bio 60 posto prosjeka, i ako gledamo tekuću godinu, taj limit bi bio 650 KM. Dakle, do plate od 650 KM su se mogli konzumirati povlašteni doprinosi. Sada smo podigli taj prag na 85 posto i to je negdje 920 KM. Dakle, svi radnici u ovim industrijama će do plate od 920 KM plaćati povlaštene doprinose”, pojasnio je Smailbegović.
N1 27.01.2023.
Usvojene izmjene Zakona o doprinosima: Cilj povećanje konkurentnosti na inostranom tržištu
- lzuzetno, za radnike kojima se isplaćuje mjesečna plaća u visini do 85 posto prosječne mjesečne neto plaće, u rudnicima uglja, tekstilnoj, kožnoj i industriji obuće i niskoakumulacijskim djelatnostima tradicionalnih, starih, zanata utvrđenih posebnim propisom, mjesečna osnovica za obračun doprinosa proizvod je iznosa prosječne plaće iz člana 6a. stav 2. i koeficijenta 0,30 - navodi se u izmjenjenom članu.
AVAZ 27.01.2023.
Povećana naknada za korištenje državnih šuma na osam posto
Skupština Kantona Sarajevo je u petak je, na prvom dijelu svoje Treće radne sjednice po skraćenom postupku usvojila Izmjene i dopune Zakona o šumama Kantona Sarajevo kojima je utvrđeno da je korisnik državnih šuma dužan plaćati naknadu za korištenje šuma, umjesto dosadašnjih šest posto, novi iznos od osam posto od ostvarenog prihoda od drveta računajući cijenu drveta na panju i prihoda ostvarenog od nedrvnih šumskih proizvoda.
AKTA 28.01.2023.
Pokrenuli posao u Mostaru, rade na najvećim infrastrukturnim projektima na jugu zemlje...
Za njega kažu da je kralj cementa i betona. Na čelu je cjelokupnog poslovanja Heidelberg Materials grupacije za BiH i Hrvatsku. Uz tvornicu cementa u Kaknju, novom betonarom u Mostaru, pogonom za separaciju šljunka u Slavonskom Šamcu, tu su i tvornice gotovog betona u Zagrebu, pogoni u Splitu, Vinkovcima, Osijeku, Đakovu, Slavonskom Brodu... Njegova grupacija europski je lider u segmentu cementa i betona, a ima i najviše kamenoloma na svijetu. Zapošljava, zvuči nestvarno, 51 tisuću radnika... On je, između ostalih, zaslužan za nabrojeno, a usput je i na čelu Vijeća stranih investitora u BiH. S njim smo ovih dana razgovarali o građevinskom biznisu, poslovanju općenito, rezultatima, izazovima...
VEČERNJI 29.01.2023.
Nedostatak radnika u BiH znači povećanje plata, ali ne i veći životni standard građana
Istaknuto je kako je snažan inflatorni pritisak bio nastavljen i u trećem kvartalu 2022. godine te da su rastu inflacije i dalje najviše doprinosili snažni rast cijena energenata, hrane i proizvodnih materijala na međunarodnim tržištima.
KLIX 29.01.2023.