Udruženje poslodavaca Federacije BiH
Tel. +387 33 552 460
Fax. +387 33 552 461
251. sjednica Vlade Federacije BiH
IZMIJENJENA ODLUKA O PRESTANKU PROGLAŠENJA NESREĆE; PROGRAM JAVNIH INVESTICIJA FBiH 2021-2023.; O STANJU PODUZETNIČKE INFRASTRUKTURE; INFORMACIJA O UTICAJU PANDEMIJE NA PRIVREDNI SEKTOR
VLADA FBiH 14.01.2021.
Porezna uprava FBiH u 2020. naplatila tri posto manje javnih prihoda
Direktor Uprave Šerif Isović izjavio je na konferenciji za medije danas u Sarajevu da je u odnosu na godinu ranije zabilježen pad u naplati od 157 miliona KM ili 2,98 posto.
N1 14.01.2021.
Privrednici blokirali saobraćaj zbog obnove tunela Crnaja
Jusuf Džafić, predsjednik Udruženja privrednika Jablanica, kazao je da se danas pokazalo kako ovo nije samo problem jablaničkih privrednika, već i Konjica i Mostara, koji zajedno predstavljaju više od 1.000 privrednika.
AVAZ 14.01.2021.
Tuzlanski kanton: Povratak na izvozna tržišta u 2021. najveći izazov
Tuzlanski kanton kao okosnica privrednog razvoja Federacije BiH bilježi pad uvoza i izvoza. Nakon pozitivnih rezultata početkom prošle godine, pandemija uzrokovana koronavirusom dovela je do drastičnih promjena. Ekonomski analitičari upozoravaju da ove godine slijedi veliki izazov.
BHRT 14.01.2021.
Teška godina pred bankarskim sektorom, istekom moratorija eksplodirat će udio loših kredita
Veoma je važno što je u dosadašnjem dijelu krize bankarski sektor održao stabilnost i povjerenje deponenata, nastavlja on. Naš bankarski sektor je ušao u ovu godinu s dobrim pokazateljima adekvatnosti kapitala i likvidnosti, što je uz aktivnosti agencija za bankarstvo pomoglo da se spomenuta stabilnost održi.
KLIX 15.01.2021.
Ko to tamo profitira: Zašto je u FBiH kao malo gdje u Evropi obavezna fiskalizacija u veleprodaji?
Privrednici u FBiH ističu kako svakako plaćaju porez na dodatnu vrijednost (PDV) kada roba i sirovine dolazi u njihove trgovine. Istovremeno, podvlače kako bi novac umjesto u fiskalizaciju mogli utrošiti za otvaranje novih radnih mjesta. Pored toga, fiskalizacija u veleprodaji ostavlja dovoljno prostora za nastajanje sive ekonomije.
FAKTOR 14.01.2021.
Mahmuzić: Banke će u 2021. godini biti manje profitabilne, cilj je održanje zaposlenosti i oporavak
U toku 2021. godine imamo priliku provjeriti dugoročnu otpornost i sposobnost za prilagođavanje novim izazovima. Prvi kvartal 2021. godine neće donijeti značajne promjene parametara i pokazatelja na nivou bankarskog sistema. Tradicionalno, ovaj period se koristi za sumiranje rezultata prethodne godine, ali i za prvo preispitivanje planova za tekuću godinu. Intenzitet sveprisutne neizvjesnosti koja se odnosi na tok pandemije sada se smanjuje, ali ne treba očekivati trenutne efekte imunizacije i naglo ukidanje postojećih blokada. Efekte održane stabilnosti ćemo imati i u drugom kvartalu, ali se tada može očekivati i prvo iskazivanje značajnijih kreditnih gubitaka.
KLIX 14.01.2021.
Ekonomija Tuzlanskog kantona u godini korone: Bez katastrofalnih scenarija i masovnih otpuštanja
"Baš kao i kod pada obima industrijske proizvodnje, imali smo i pad uvoza i izvoza u ovoj godini. Prema raspoloživim podacima imali smo pad izvoza od 9% i pad uvoza od 15%. Pokrivenost uvoza izvozom je 90%. Neke djelatnosti bilježe veći pad izvoza, poput tekstila i obuće i metaloprerađivačkog sektora (između 10 – 20%) , a imamo i djelatnosti koje su ostvarile rast izvoza (hrana +7,7% , kapitalni proizvodi 10%). Svakako će kompletirani podaci za 2020. godinu dati jasniju sliku o rezultatima", navodi naš sagovornik.
AKTA 14.01.2021.
Poslodavci u FBiH se protive donošenju zakona o stečaju
Udruženje poslodavaca FBiH nimalo nije iznenađeno ponašanjem Vlade FBiH kada se radi o utvrđivanju Prijedloga zakona o stečaju FBiH. Kao i mnogo puta do sada Vlada FBiH je pokazala da nema poštovanja prema socijalnim partnerima niti interesa da se kroz dijalog dođe do kvalitetnih zakonskih rješenja te da donose prijedloge zakona u interesu pojedinih interesnih grupa, ne vodeći računa o općedruštvenom interesu.
EKAPIJA 14.01.2021.
Oporavak ekonomije u BiH tek krajem godine
"Pad zaposlenosti, blokada određenih kompanija i brojni budžetski problemi - to nas čeka do ljeta. Oporavak zavisi od blagovremenog obezbjeđivanja kreditnih sredstava od MMF-a i EU, ali i od oporavka zemalja EU koji zasad nije dobar. Što se prije oporave strana tržišta, oporaviće se i naš izvoz", rekao je Admir Čavalić, ekonomski analitičar.
AKTA 14.01.2021.
Upućena inicijativa da se u Sarajevu ukinu parafiskalni nameti
"To znači da bi se ukinuo trošak izrade osnivačkog akta kod notara, jer je to nešto što oni naplaćuju po službenoj dužnosti, ali bi to kanton mogao refundirati. Podrazumijeva se i ukidanje sudske takse, kao i za uvjerenja koja je potrebno prikupiti od Porezne uprave FBiH i Uprave za indirektno oporezivanje. Dakle, sve te takse kanton ne može ukinuti, samo ako je riječ o obrtu, međutim, kanton može refundirati te troškove. Naprimjer svako ko otvara firmu će platiti te takse, ali će mu sredstva biti refundirana i onda neće imati nikakvih troškova. U to ne ulaze fiskalni uređaji i pečat, to je nešto sasvim drugo, već samo takse", pojasnio je naš sagovornik.
KLIX 14.01.2021.
UPFBiH protiv donošenja Zakona o stečaju kojeg je predložila Vlada FBiH
Kao i mnogo puta do sada Vlada FBiH je pokazala da nema poštovanja prema socijalnim partnerima niti interesa da se kroz dijalog dođe do kvalitetnih zakonskih rješenja te da donose prijedloge zakona u interesu pojedinih interesnih grupa, ne vodeći računa o općedruštvenom interesu, navodi se u saopćenju Udruženja.
BIZNIS INFO 13.01.2021.
Prilika za zapošljavanje četrdeset mladih i žena
U okviru projekta Stručno osposobljavanje i zapošljavanje mladih i žena u drvnoj industriji, koji implementira Udruženje poslodavaca FBiH u okviru USAID WHAM projekta, četrdeset polaznika uspješno je završilo teoretsku obuku.
OSLOBOĐENJE 13.01.2021.
Udruženje poslodavaca FBiH protiv donošenja Zakona o stečaju
“Sasvim je izvjesno da ovaj prijedlog zakona neće dobiti podršku poslanika i delegata Parlamenta Federacije BiH ni sada. Udruženje se apsolutno protivi njegovom donošenju u ovom tekstu, a prema informacijama kojima poslodavci raspolažu, protiv njegovog donošenja su i sindikati u Federaciji BiH”, dodali su.
BHRT 13.01.2021.
Delić: Prisiljeni smo poništiti Javni poziv za dodjelu poticajnih sredstava subjektima male privrede
Ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić danas je u svom obraćanju upoznao javnost sa svim važnim informacijama o zatečenoj blokadi u provođenju Programa dodjele poticaja subjektima male privrede sa području Kantona Sarajevo, za prošlu godinu.
BIZNIS INFO 13.01.2021.
Udruženje poslodavaca FBiH se protivi donošenju Zakona o stečaju
“Zbog svega navedenog pozivamo poslanike i delegate u Predstavničkom i Domu naroda Parlamenta FBiH da ne prihvate Prijedlog zakona o stečaju FBiH kojeg je u parlamentarnu proceduru dostavila Vlada FBiH”, naglašavaju iz UPFBiH.
RTV SLON 13.01.2021.
Udruženje poslodavaca FBiH protiv donošenja Zakona o stečaju
Udruženje je navelo da je od federalnog premijera Fadila Novalića zatraženo da se prije razmatranja zakona o stečaju na sjednici Vlade, o ovom prijedlogu razgovara na sjednici Ekonomsko-socijalnog vijeća. Premijer je tada zamolio da Udruženje ne insistira na tome, a zauzvrat je obećao da će biti organizirane direktne konsultacije sa Federalnim ministarstvom pravde, a da Vlada Federacije BiH neće usvajati tekst zakona i slati ga u parlamentarnu proceduru, prije konsultacija.
KLIK JAJCE 13.01.2021.
UDRUŽENJE POSLODAVACA FBIH SE PROTIVI DONOŠENJU PREDLOŽENOG ZAKONA O STEČAJU
Udruženje poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine saopštilo je danas da nimalo nije iznenađeno ponašanjem Vlade FBiH kada je riječ o utvrđivanju prijedloga zakona o stečaju, da je Vlada kao i mnogo puta do sada pokazala da nema poštovanja prema socijalnim partnerima niti interesa da se kroz dijalog dođe do kvalitetnih zakonskih rješenja, te da donose prijedloge zakona ne vodeći računa o općedruštvenom interesu, prenosi Anadolu Agency (AA).
HAYAT 13.01.2021.
Analiza Zakona o radu: Neophodno "ugraditi" freelancere, rad od kuće te radnike na čekanju
Pandemija koronavirusa otkrila je da nefleksibilno tržište rada onemogućava prilagodbu poslovnih subjekata na promjene tržišnih uslova i direktno doprinosi povećanju rizika poslovanja i time doprinosi povećanju nezaposlenosti, dodaje ona. Stoga je nužno prilagoditi postojeće radno zakonodavstvo na način da se kroz izmjene zakona o radu olakša kako poslovnim subjektima, tako i radnicima bolja pozicija u promjenjivim ekonomskim kretanjima.
KLIX 13.01.2021.
Pogledajte primjedbe poslodavaca na Nacrt zakona o poticanju razvoja malog gospodarstva u FBiH
Udruženje u primjedbama, između ostalog traži i dodavanje novog poglavlja u Zakon pod nazivom Procjena učinaka propisa na malo gospodarstvo - test malog i srednjeg poduzetništva (MSP TEST). Ova procjena bi obuhvatila postupak donošenja odluka o propisima na temelju dokaza i prikupljenih relevantnih podataka, koji će poslužiti kao smjernice za odabir najboljeg rješenja za donošenje propisa ili za poduzimanje nenormativnih aktivnosti i mjera s ciljem kako bi se osigurala detaljna analiza učinka propisa na malo i srednje poduzetništvo.
EKAPIJA 13.01.2021.
Udruženje poslodavaca FBiH se protivi donošenju Zakona o stečaju
Naglašavaju kako u Prijedlogu zakona o stečaju FBiH kojeg je nedavno usvojila Vlada FBiH ima kvalitetnih rješenja, ali da i dalje ostaju problematične činjenice da zakon ne predviđa odgovornost organa u stečajnom postupku, niti su pak predviđene sankcije za organe koji svojim činjenjem ili nečinjenjem oštete kompaniju ili FBiH. Novi prijedlog ne predviđa čak ni obavezu odgovornih osoba da pokrenu stečajni postupak kada se za to steknu svi zakonom definirani uslovi.
AKTA 13.01.2021.
Danas blokada saobraćaja zbog rekonstrukcije tunela Crnaja
“Insistiramo da se kao prethodno pitanje mora riješiti kvalitetna zaobilaznica i u tom kontekstu predlažemo da Vlada FBiH pristupi realizaciji svoje Odluke kojom se obvezala da će za potrebe priključka Jablanice i svih lokalnih zajednica koje se u Jablanici uključuju na M 17 /Prozor-Rama, Gornji Vakuf-Uskoplje, Bugojno, Donji Vakuf, Tomislavgrad…/ izgraditi novu brzu cestu koja će zapravo zauvijek riješiti pitanje kvalitetne povezanosti ovih područja sa koridorom Vc i biti sigurna alternativa za potpunu protočnost saobraćaja”, rekli su nam.
N1 14.01.2021.
UPFBiH se protivi donošenju Zakona o stečaju kojeg je predložila Vlada FBiH
Iz UPFBiH napominju da je najnoviji Prijedlog zakona o stečaju FBiH kojeg je Vlada uputila u parlamentarnu proceduru, gotovo istovjetan tekstu koji su zastupnici Federalnog parlamenta već jednom odbili. Sasvim je izvjesno da ovaj Prijedlog zakona neće dobiti podršku poslanika i delegata Parlamenta FBiH ni sada. UPFBiH se apsolutno protivi njegovom donošenju u ovom tekstu, a prema informacijama kojima poslodavci raspolažu, protiv njegovog donošenja su i sindikati u FBiH.
FOKUS 13.01.2021.
U prva tri kvartala prošle godine izvoz bh. drvnog sektora manji za 6,3 posto
Učešće izvoza namještaja u tri kvartala lani je 43,2 posto, ostalih proizvoda drvne industrije 56,8 posto, a najviše se izvozio namještaj za spavaće i dnevne sobe, trpezarije, te ostali drveni namještaj.
KLIX 13.01.2021.
UPFBiH se protivi donošenju Zakona o stečaju kojeg je predložila Vlada FBiH
Iz UPFBiH navode da je od premijera FBiH Fadila Novalića zatraženo da se prije razmatranja zakona o stečaju FBiH na sjednici Vlade, o ovom prijedlogu razgovara na sjednici Ekonomsko-socijalnog vijeća za teritoriju FBiH. Premijer je tada zamolio da UPFBiH ne institira da se ova tačka razmatra na ESV, a zauzvrat je obećao da će biti organizirane direktne konsultacije sa Federalnim ministarstvom pravde, a da Vlada FBiH neće usvajati tekst zakona i slati ga u parlamentarnu proceduru, prije konsultacija.
POSLOVNE NOVINE 13.01.2021.
UPFBiH se protivi donošenju Zakona o stečaju kojeg je predložila Vlada FBiH
UPFBiH se apsolutno protivi njegovom donošenju u ovom tekstu, a prema informacijama kojima poslodavci raspolažu, protiv njegovog donošenja su i sindikati u FBiH.
RTV BPK 13.01.2021.
UPFBiH protiv donošenja Zakona o stečaju kojeg je predložila Vlada FBiH
Iz UPFBiH dodaju da je od premijera FBiH Fadila Novalića zatraženo da se prije razmatranja zakona o stečaju FBiH na sjednici Vlade, te da se o ovom prijedlogu razgovara na sjednici Ekonomsko-socijalnog vijeća za teritoriju FBiH.
CENTRALNA 13.01.2021.
Poslodavci protiv Zakona o stečaju kojeg je predložila Vlada FBiH
Naglašavaju i kako u Prijedlogu zakona o stečaju FBiH kojeg je nedavno usvojila Vlada FBiH ima kvalitetnih rješenja, ali da i dalje ostaju problematične činjenice da zakon ne predviđa odgovornost organa u stečajnom postupku, niti su pak predviđene sankcije za organe koji svojim činjenjem ili nečinjenjem oštete kompaniju ili FBiH.
RADIO LJUBUŠKI 13.01.2021.
UPFBiH se protivi donošenju Zakona o stečaju kojeg je predložila Vlada FBiH
Udruženje poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine nimalo nije iznenađeno ponašanjem Vlade FBiH kada se radi o utvrđivanju Prijedloga zakona o stečaju FBiH. Kao i mnogo puta do sada Vlada FBiH je pokazala da nema poštovanja prema socijalnim partnerima niti interesa da se kroz dijalog dođe do kvalitetnih zakonskih rješenja te da donose prijedloge zakona u interesu pojedinih interesnih grupa, ne vodeći računa o općedruštvenom interesu.
BUSINESS MAGAZINE 13.01.2021.
UPFBiH se protivi donošenju Zakona o stečaju kojeg je predložila Vlada FBiH
Stoga smatraju da će predložena rješenja za tri-četiri godine opet dovesti do istih problema sa kojima se susrećemo danas, poput stečajnih postupaka koji traju godinama, stečajnih sudija koji vode po sedam ili osam stečajnih postupaka istovremeno itd.
MAGAZIN PLUS 13.01.2021.