Udruženje poslodavaca Federacije BiH
Tel. +387 33 552 460
Fax. +387 33 552 461
Privreda dobija mjesto koje joj pripada
Da problemi u drvnom sektoru još postoje potvrdio je i Muhamed Pilav, direktor firme MS&WOOD, koji je istakao kako je put privrednika do uspjeha dug i trnovit. Kazao je Pilav i kako bi BiH trebala biti poznata po proizvodnji namještaja, te kako je konkurencija u svijetu nemilosrdna, ali i kako je zanemarena opšta korist drveta za društvo.
OSLOBOĐENJE 20.09.2018.
Izvoz iz BiH porastao za 10,4 posto, ali i uvoz za 8,2 posto
Izvoz u zemlje CEFTA-e je iznosio milijardu i 251 milion KM, što je za 9,1 posto više nego u istom periodu lani, dok je uvoz iznosio milijardu i 526 miliona KM, što je više za 4,1 posto. Pokrivenost uvoza izvozom sa zemljama CEFTA-e iznosila je 82 posto.
FEDERALNA 20.09.2018.
Bandić: Profesionalna orijentacija ključna za povećanje broja zaposlenih
“Sigurno ćemo biti u problemu posebno kada je riječ o deficitarnim i kvalitetnim kadrovima. Prvi potez koji treba uraditi je da se od zavoda za zapošljavanja naprave institucije koje trebaju to rade, a ne samo da vode evidencije. Zavodi za zapošljavanje trebaju biti funkcionlaniiji i u smislu aktivnosti na prekvalifikaciji po zahtjevu poslodavaca. Poslodavci trebaju biti odgovorniji kad je riječ o radnicima, a samim tim moramo imati priliku da država to prepozna, da ih treba rasteretiti kad su u pitanju obaveze da bi imali priliku da povećaju plate radnicima kako bi imali osnova da ovdje ostanu i rade u BiH”, kazao je Suljkanović.
BIZNIS INFO 20.09.2018.
Prevent Interior izlaže na sajmu namještaja M.O.W.
“Naši proizvodi odraz su kvaliteta i stručnosti u izradi, domaće proizvodnje Prevent Interiora, te vrhunskog dizajna brenda Machalke. Zahvaljujući ovoj kombinaciji, istakli smo se među izlagačima na sajmu te još jednom potvrdili kako u svim segmentima u kojima djelujemo poštujemo visoke standarde i podižemo nivo usluge i proizvoda,” istakao je Zlatan Uzunović, direktor Prevent Interiora.
BIZNIS INFO 19.09.2018.
Bh. brend se širi: Alma Ras stiže u još jedan grad!
Jedna od najperspektivnijih bh. kompanija – Alma Ras u godini kada bilježi jubilej i proslavlja 20 godina uspješnog poslovanja, svoju prodajnu mrežu obogatila je za još jedno prodajno mjesto.
BIZNIS INFO 19.09.2018.
Brzina klika ne smije biti preča od ideje
“Činjenica da vi sve morate spremiti, te kliknuti tačno u minut je tragikomična. Velika je šteta da zbog takvih banalnosti propadaju nečije ideje i želje za pokretanjem biznisa. Neću reći da nema nikakvog efekta od zavoda za zapošljavanje, ali njihovi efekti nisu vidljivi”, kaže za Oslobođenje Smailbegović.
OSLOBOĐENJE 19.09.2018.
Prilog: Potpisan Kolektivni ugovor za djelatnost tekstilne industrije: povećanje minimalne satnice
Potpisnici su naglasili kako je to rezultat dugotrajnih pregovora i kompromisa kojeg su napravile obje strane. Ono što je najznačajnije jeste to da novi ugovor donosi povećanje minimalne satnice s 2,31 na 2,48 posto, odnosno povećanje najniže plaće uposlenih u ovom sektoru za 7,5 posto.
HAYAT, Vijesti u 7, 19.09.2018.
Prilog: Potpisan kolektivni ugovor za djelatnost tekstilne industrije
- Bitno je napomenuti da je potpisivanjem ovog kolektivnog ugovora došlo do povećanja minimalne satnice sa 2,31 na 2,48 posto, odnosno do povećanje najniže plaće uposlenih u sektoru tekstilne, kožarsko-prerađivačke, gumarske i industrije obuće, za 7,5 posto. Također je značajna i činjenica da je potpisanim Kolektivnim ugovorom zadržano pravo uposlenika na topli obrok i regres - kazala je Huseinbegović.
FTV, emisija Federacija danas 18.09.2018.
Prilog: Potpisan Kolektivni ugovor za djelatnost tekstilne industrije
Potpisan Kolektivni ugovor za djelatnost tekstilne industrije.
PINK BH, Info Top, 18.09.2018. (od 07:55)
Prilog: Pola miliona maraka subvencija za 21 preduzeće u ZDK-u
Dvadeset jedan privredni subjekt u Zeničko-dobojskom kantonu koristit će podršku u iznosu od 500.000 maraka za jačanje konkurentnosti osiguranu iz kantonalnog budžeta. Ukupna vrijednost projekata kojima su se ova mala i srednja preduzeća prijavila na javni poziv za dodjelu poticaja je veća od 1,8 miliona maraka, uz procjenu da će biti otvoreno više od 40 radnih mjesta.
FTV, emisija Federacija danas 18.09.2018.
Potpisan kolektivni ugovor za djelatnost tekstilne industrije
Predsjednica pregovaračkog tima Grupacije poslodavaca za djelatnost tekstila kože i obuće pri Udruženju poslodavaca FBiH Behrija Huseinbegović i predsjednik Sindikata tekstila, kože, obuće i gume FBiH Ramiz Omanović potpisali su Kolektivni ugovor o pravima i obavezama poslodavaca i radnika za djelatnost tekstilne, kožarsko-prerađivačke, gumarske i industrije obuće na teritoriji Federacije Bosne i Hercegovine.
AKTA 18.09.2018.
Potpisan kolektivni ugovor, veće plate u oblasti industrije kože i obuće
Kolektivnim ugovorom definisana su pitanja u vezi radnih odnosa, utvrđene su minimalne satnice, definisana osnova plate, način i visina obračuna povećanja plate po osnovu otežanih uslova rada. Takođe, definisana su prava i obaveze o prekovremenom radu, noćnom radu, radu u dane državnih praznika i u dane sedmičnog odmora.
BHRT 18.09.2018.
FBiH: Potpisan kolektivni ugovor za djelatnost tekstilne, kožarsko-prerađivačke, gumarske i industrije obuće
Potpisivanjem kolektivnog ugovora došlo je do povećanja minimalne satnice sa 2,31 na 2,48 KM, odnosno, do povećanje najniže plaće uposlenih u sektoru tekstilne, kožarsko-prerađivačke, gumarske i industrije obuće, za 7,5 posto.
OTISAK.BA 18.09.2018.
Minimalna plaća tekstilaca veća za 7,5 posto
UPFBiH je intenziviralo aktivnosti na kolektivnom pregovaranju sa sindikatima. Ovo je šesti potpisani kolektivni ugovor za područja djelatnosti. Udruženje je spremno potpisati kolektivne ugovore za djelatnost građevinarstva i proizvodnje građevinskih materijala, djelatnost hemije i nemetala te finansijsku djelatnost, a njihovo potpisivanje očekuje se do kraja godine.
INDIKATOR 18.09.2018.
Prilog: Potpisan kolektivni ugovor s radnicims u oblasti tekstilne, kožarsko-prerađivačke, gumarske i industrije obuće FBiH
Predsjednica pregovaračkog tima Grupacije poslodavaca za djelatnost tekstila kože i obuće pri Udruženju poslodavaca FBiH Behrija Huseinbegović i predsjednik Sindikata tekstila, kože, obuće i gume FBiH Ramiz Omanović potpisali su u Sarajevu Kolektivni ugovor nakon dugotrajnih pregovora.
RTVTK 18.09.2018.
Potpisan kolektivni ugovor za djelatnost tekstilne industrije
“To pokazuje koliko su UPFBiH i njene članice strateški opredijeljeni za socijalni dijalog sa sindikatom i radnicima te našu društvenu odgovornost i socijalnu osjetljivost. Mislim da je sada jasno koliko smo bili u pravu kada smo tražili usvajanje novog Zakona o radu te da njegovim stupanjem na snagu nije došlo do smanjenja prava radnika, nego upravo suprotno. Uvjeren sam da ćemo do kraja godine imati zaključene granske ugovore u djelatnostima u kojima je zaposleno 85 posto svih zaposlenih u realnom sektoru u FBiH”, rekao je Pandurević.
NAŠA TV 19.09.2018.
Potpisan Kolektivni ugovor: Povećana minimalna satnica radnika sa 2,31 na 2,48 KM za djelatnost tekstilne, kožarsko-prerađivačke, gumarske i industrije obuće
“Ugovorom su definirana i prava na ostvarivanje toplog obroka, pravo na regres za godišnji odmor, naknada plaće, način i visina utvrđivanja naknade za službena putovanja, pravo na otpremninu, uvjeti za rad Sindikata, postupak kolektivnog pregovaranja i način mirnog rješavanja kolektivnih radnih sporova, te otkazivanje kolektivnog ugovora”, kazao je Omanović.
TUZLANSKI.BA 18.09.2018.
Potpisan kolektivni ugovor za djelatnost tekstilne industrije
– Bitno je napomenuti da je potpisivanjem ovog kolektivnog ugovora došlo do povećanja minimalne satnice sa 2,31 na 2,48 posto, odnosno do povećanje najniže plaće uposlenih u sektoru tekstilne, kožarsko-prerađivačke, gumarske i industrije obuće, za 7,5 posto. Također je značajna i činjenica da je potpisanim Kolektivnim ugovorom zadržano pravo uposlenika na topli obrok i regres – kazala je Huseinbegović.
ZENICA INFO 18.09.2018.
Bh. proizvođači policijske i vojne opreme i dalje čekaju Pravilnik
Nisu bili uključeni u pripremu novog teksta Pravilnika, niti informisan da li su korigovani članovi koji opisuju kataloški, zaštićeni tip uniforme, koji diskriminira bh. proizvođače • Vijeće ministara BiH nije raspravljalo o novom tekstu Pravilnika, te proizvođači traže sastanak svih aktera
OSLOBOĐENJE 17.09.2018.
Prvo plati porez pa onda zarađuj novac
Prema Zakonu o porezu na dobit FBiH, ova vrsta poreza se plaća akontativno u 12 mjesečnih rata.
FAKTOR 17.09.2018.
Prihodi od indirektnih poreza veći za 361 mil KM u prvih osam mjeseci 2018.
Vrijednost povrata PDV-a za osam mjeseci ove godine bila je 930 mil KM, što je za 80 mil KM više nego u istom periodu prošle godine.
EKAPIJA 17.09.2018.
Prosječna neto plata u BiH u julu 878 KM
Prosječna mjesečna isplaćena neto plata u BiH u julu ove godine iznosila je 878 KM i nominalno je viša za 3,5 posto u odnosu na juli prošle godine, te viša za 1,8 posto u poređenju sa decembrom 2017.
FOKUS 17.09.2018.