Udruženje poslodavaca Federacije BiH
Tel. +387 33 552 460
Fax. +387 33 552 461
Promet industrije u Bosni i Hercegovini u aprilu manji za 3,2 posto
Na domaćem tržištu zabilježen je pad od 2,7 posto, a na stranom od 3,7 posto.
BHRT 30.05.2023.
Priča mjeseca: Najbogatiji Hercegovac ne staje s investicijama – kupuje firme, gradi fabrike, hotele, tržne centre…
Ovo je samo najnovija investicija hercegovačkog giganta, odnosno jednog od najuspješnijih ljudi u BiH – Petra Ćorluke. Kako saznaje BiznisInfo.ba, Violeta je prošle godine ostvarila rekordne prihode od čak 372 miliona KM, što je za čak 90 miliona KM više nego godinu ranije.
BIZNIS INFO 31.05.2023.
Bankarski sektor u BiH je likvidan: MMF-a i vlasti imaju različit stav o kamatnim stopama
Depozitna baza je stabilna kao izvor finansiranja našeg bankarskog sistema, inače bi se banke na stranom tržištu zaduživale skuplje i taj rast kamatnih stopa bi se tada brže prelio na domaće finansijsko tržište. Sporiji rast kamatnih stopa je rezultat visoke konkurentnosti bankarskog sistema i visoke troškovne efikasnosti, pa su zato kamatne stope niže nego u nekim zemljama zapadne Evrope.
OSLOBOĐENJE 30.05.2023.
Privredni gigant obustavio proizvodnju, u pitanje dovedeno 160 radnih mjesta
"Došli smo u jako veliki problem, s obzirom na to da je cijena električne energije i generalno energenata jako skočila. Iz tog razloga smo bili prisiljeni da obustavimo proizvodnju da ne bismo stvarali minus", ističe Janja Rudić, direktorica Metalleghe Silicon PJ Jajce.
AKTA 31.05.2023.
Firme se sve više okreću cirkularnoj ekonomiji, jer u tome vide nove prilike
– Mi još uviijek nemamo ni jedan proizvod koji je kompletno cirkularan u BiH i nadamo se da ćemo u narednih dvanaest mjeseci imati bar deset takvih što je i cilj Razvojnog programa UN. Dobrih praksi ima i firme se sve više okreću cirkularnoj ekonomiji zato što vide da je to za njih prilika da jačaju svoj pristup tržištu, svoj uticaj na okolinu, kao i da jačaju zajednice u kojima rade. To se naprimjer odnosi na čist zrak, vode i drugo – dodao je Ćeremida.
FOKUS 30.05.2023.
Cijene nafte u padu
U Londonu je cijena sirove nafte "brent" iz Sjevernog mora manja za 3,09 dolara ili 0,4 posto i sada je 73,98 dolara po barelu.
BHRT 30.05.2023.
Učenicima u TK koji krenu na zanat više od 1.000 KM stipendije, moguće i plaćanje prakse u školama
Vlada TK jučer je utvrdila listu deficitarnih zanimanja za školsku 2023/2024. godinu, na kojoj su zidar-fasader-izolater, tesar-krovopokrivač, armirač-betonirac, keramičar-teracer, moler-farbar-soboslikar, rukovalac građevinskih pretovarnih mašina, tapetar, plinski i vodoinstalater, poslastičar, rukovalac rudarske mehanizacije površinskog kopa i kuhar.
FAKTOR 31.05.2023.
U FBiH značajno smanjena proizvodnja i prodaja šumskih sortimenata
Proizvodnja sortimenata od četinara manja je za 86.000 metra kubna (24,7 posto) u odnosu na isti period prošle godine, dok je proizvodnja sortimenata od lišćara manja za 58.000 metra kubna, odnosno 21,5 posto, podaci su Federalnog zavoda za statistiku.
BHRT 29.05.2023.
Raspisani javni pozivi: Prilika za nezaposlene i privrednike u KS
Kroz utvrđene programe, predviđeno je upošljavanje 3.332 nezaposlene osobe. Radi se o programima javnih radova, sufinansiranja samozapošljavanja osoba do 35 godina života radi pokretanja vlastitih biznisa, sufinansiranja zapošljavanja osoba starijih od 50 godina, kao i žena starijih od 40 godina.
AKTA 29.05.2023.
Delić najavio Zakon o posredovanju u zapošljavanju kao početak reforme u oblasti nezaposlenosti
- Kao jedan od načina koji doprinose kvalitetnijim modelima u zapošljavaju i smanjenju nezaposlenosti vidimo reformu u oblasti posredovanja u zapošljavanju kroz odvajanje aktivnih od pasivnih tražilaca zaposlenja. Ovim izmjenama Zakona stvaramo pretpostavke da se to omogući i da se vode posebne evidencije aktivnih i pasivnih tražilaca posla u kantonalnim službama i Federalnom Zavodu za zapošljavanje. To je naš prvi korak u reformi tromog sistema koji je trenutno sve drugo samo ne posrednik u zapošljavanju - istakao je Delić.
AVAZ 29.05.2023.
Sanski Most ukinuo neradnu nedjelju za trgovce, šta će biti s ostalim
Sada je ukinuta jer je takav zahtjev, prema obrazloženju kojeg je objavio vijećnik Jasmin Mujačić negodujući, uputilo Federalno ministarstvo trgovine uz napomenu da lokalna zajednica nema pravo zabraniti rad trgovinama nedjeljom ili nekim drugim danom jer to nije u skladu sa Zakonom o unutrašnjoj trgovini i načelom da se trgovina obavlja slobodno i pod jednakim uvjetima.
FAKTOR 29.05.2023.
Padaju cijene nafte
Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila niža za 68 centi nego na zatvaranju trgovine na kraju prošlog tjedna i iznosila je 76.27 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 56 centi nižoj cijeni, od 72.11 dolara.
BHRT 29.05.2023.
Robotizacija privrede u BiH: Mnogi ne znaju o čemu je riječ, a firmama prijeti nestanak ako je izostave
Utvrđeno je da više od 73 posto kompanija ne upotrebljavaju industrijske robote. Tamo gdje se upotrebljavaju, upotrebljavaju se u metalnoj, elektro, drvnoj, grafičkoj, prehrambenoj, hemijskoj i tekstilnoj industriji, građevinarstvu, bankarstvu i telekomunikacijama.
KLIX 29.05.2023.
U FBiH u aprilu 83,3 hiljade turista. To je 62,1 posto više u odnosu na april prošle godine
Ukupan broj noćenja turista u aprilu ove godine u FBiH iznosio je 157.151 što je za 57,9 posto više u odnosu na april prošle godine, dok je u odnosu na mart 2023. godine bio veći za 27,6 posto.
FOKUS 30.05.2023.
Industrijska proizvodnja u Federaciji BiH manja za 4,3 odsto
Ukupna desezonirana industrijska proizvodnja u Federaciji BiH u aprilu manja je za 4,3 odsto u odnosu na prethodni mjesec, te manja za 9,9 odsto nego u aprilu lani, objavio je Federalni zavod za statistiku.
BHRT 26.05.2023.
Ovo su najveće naftne kompanije u FBiH: Prihodi im drastično porasli
Naftne kompanije u Bosni i Hercegovini iza sebe imaju godinu iz snova, izvještava BiznisInfo.ba. Nabujale cijene nafte donijele su im rekordne prihode i dobit. Većina njih uvećala je prošle godine svoje prihode za po više stotina miliona KM.
BIZNIS INFO 29.05.2023.
BiH za četiri godine napustilo šest i po hiljada profesionalnih vozača
"Ukoliko budemo slijedili trendove Hrvatske i Slovenije koje imaju otprilike negdje 60.000 radnih dozvola godišnje za strance, izvjesno da će i u BiH ta potreba rasti, tako da možemo procijeniti u ovom trenutku da će u narednih nekoliko godina nekoliko desetina hiljada radnika biti angažovano u BiH kao stranci", navodi Saša Aćić iz Unije Udruženja poslodavaca RS.
BHRT 29.05.2023.
Poslodavci u FBiH sve češće traže kontrolu bolovanja
U prva četiri mjeseca 2023. godine obavljeno je cca. 1.450 radnji iz domena kontrole i nadzora, od toga 110 ciljanih kontrola bolovanja (s više kontroliranih razdoblja bolovanja) po zahtjevu poslodavca, kazali su Feni iz Zavod zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo, dodavši da je u segmentu planiranih kontrola obavljeno ukupno 80 kontrola bolovanja.
FEDERALNA 27.05.2023.
Vlada ZDK za jačanje konkurentnosti privrede i poslovne zone izdvaja 8,2 miliona KM
"Tu smo da damo maksimalnu podršku. Da li je to dovoljno? Mislim da nije, tako da ćemo se u narednim godinama truditi da podsticaji budu još snažniji. Uradit ćemo sve što je u našoj mogućnosti da našim privrednim subjektima, onoliko koliko je u našoj moći, olakšamo poslovanje jer je privreda ZDK-a stub privrede Bosne i Hercegovine", rekao je ministar Šibonjić.
AKTA 27.05.2023.
Putna blokada najveći problem za privredu: Najviše kamiona i autobusa, a niti jedan centimetar brze ceste ili autoputa
- Naš problem je najlošija putna komunikacija u Bosni i Hercegovini. Mi već 50 godina pričamo o nekoj trećoj traci na putu Tuzla - Sarajevo i to je tek započeto. Ovaj kanton ima daleko najveći broj autobusa i kamiona i po tom osnovu plaća najviše doprinosa za putnu infrastrukturu, a nemamo niti jednog centimetra brze, a kamoli autoceste - kaže Nedžad Siočić, generalni direktor firme Transturist iz Tuzle i predsjednik Udruženja poslodavaca iz oblasti transporta Tuzlanskog kantona.
FAKTOR 28.05.2023.
Dok bh. radnici odlaze, uvozimo državljane Bangladeša, Indije, Nepala...
BiH bilježi veliki problem nedostatka radnika, a poslodavci su sve zabrinutiji s obzirom na to da se bliži sezona, kada su sezonci prijeko potrebni. U moru nelogičnosti, kojima je BiH zaslužila epitet zemlje apsurda, jedna od nezaobilaznih je i činjenica da se više od 350 tisuća građana nalazi na evidenciji nezaposlenih, dok se istodobno procjenjuje kako joj u realnom sektoru nedostaje oko 30.000 radnika raznih profila.
VEČERNJI 28.05.2023.
TOP 20: Najveći poslodavac Posavskog kantona u 2022. je kompanija YIMOR
Prema dostupnim podacima iz dostavljenih finansijskih izvještaja, kompanije u Posavskom kantonu u 2022. godini zapošljavale su ukupno 3.934 radnika.
AKTA 27.05.2023.
Dobit kompanija Posavskog kantona u 2022. rasla u odnosu na prethodnu
Kompanije Posavskog kantona su u prošloj godini ostvarile dobit, što je ujedno i njihov ukupni rezultat poslovanja, u iznosu od 40.744.853 KM.
AKTA 26.05.2023.
Plaće porasle, ali nam je kupovna moć sve slabija
- Što to konkretno znači? Nominalno, građani imaju veće plaće, prešlo se iznos od 1000 maraka prosjeka, ali u realnom smislu oni su vjerojatno siromašniji u usporedbi s nekoliko godina unatrag, odnosno s raspoloživim financijama mogu manje kupiti. Možda su puniji novčanici, ali se manje može kupiti tim novčanicama - objašnjava Čavalić. Kako kaže, ne može se očekivati drastičniji rast plaća u BiH u predstojećem razdoblju, osim ako se ne poduzmu ekonomske reforme u smislu smanjivanja opterećenja na rad, što bi moglo povećati neto primanja radnika.
VEČERNJI 28.05.2023.
PROFESOR ANTO DOMAZET OTKRIVA: Zašto mala općina na sjeveru Bosne i Hercegovine ostvaruje nevjerovatne rezultate…
Općina Tešanj se ne nalazi među 10 najvećih općina/gradova u FBiH. Ali, ona je na petom mjestu najvećih općina/gradova po zaposlenosti u 2022. godini. To znači da ta općina generira snažan lokalni ekonomski razvoj i da su lokalni investitori daleko produktivniji (ona stvara radna mjesta za skoro svakog drugog radno sposobnog stanovnika, dok se u FBiH to čini tek za nešto manje od tri radno sposobna stanovnika).
SLOBODNA BOSNA 29.05.2023.
U aprilu u FBiH povećana proizvodnja mrkog uglja, a smanjena proizvodnja struje
U ukupnoj bruto proizvodnji električne energije, hidroelektrane su učestvovale sa 41,19 posto, termoelektrane sa 53,60 posto, a vjetroelektrane sa 5,21 posto.
FOKUS 26.05.2023.