Udruženje poslodavaca Federacije BiH
Tel. +387 33 552 460
Fax. +387 33 552 461
Bez dogovora o raspodjeli sredstava od cestarina
Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje (UINO) BiH nije danas usvojio odluku o raspodjeli prihoda od cestarina za izgradnju autocesta, nakon što su 1. februara stupile na snagu izmjena i dopuna seta zakona koji se odnose na akcize.
AVAZ 21.05.2018.
Utihnuo socijalni dijalog
- Oni kažu da dosta granskih sindikata ne priznaje aktuelno predsjedništvo Sindikata, te da hoće izbor novog i nastavak rada. Mi ne čekamo i radimo bilateralno. S jedne strane s Vladom, s druge sa sindikatom. Pokušavamo u ovom periodu ostvariti socijalni dijalog. Šteta je što nema ESV-a, taj institut daje prostor za razgovor.”
OSLOBOĐENJE 21.05.2018.
ArcelorMittal: Po obimu poslova gotovo da je gradnja novog kapaciteta
U Arcelor Mittalu Zenica u toku je generalni remont Visoke peći. Radi se o velikom projektu za koji će biti utrošeno 60 miliona maraka i koji je, uz oko 2000 uposlenih u ovoj kompaniji, angažovao više stotina radnika iz brojih domaćih kompanija.
FTV, emisija Federacija danas, 21.05.2018.
Analiza MMF-a o ekonomskom razvoju Evrope: BiH ostaje crna rupa
Kako je objavio Međunarodni monetarni fond (MMF) u svojoj analizi perspektiva ekonomskog razvoja Evrope, naša će zemlja ove i naredne godine zabilježiti blagi rast bruto društvenog proizvoda, ali će i dalje ostati u vrhu, ne samo u regionu, po broju nezaposlenih, inflaciji, minimalnom ili nikakvom rastu plaća...
AVAZ 21.05.2018.
MMF: Šta je BiH potrebno za novu tranšu od 38 miliona eura
- Stopa nezaposlenosti je znatno smanjena. Preliminarni podaci o poreznim prihodima, doznakama i bankovnim kreditima navode na zaključak da će se ovaj pozitivni trend nastaviti i dalje tokom 2018. godine. Izvršenje programa je na zadovoljavajućem nivou, i ispunjeni su svi fiskalni ciljevi programa. Ukupni budžetski suficit je dostigao dva posto BDP-a u 2017. godini, uglavnom zahvaljujući tome što su vlasti ograničile ukupnu potrošnju. Misija pozdravlja nedavno usvajanje rebalansa budžeta u Federaciji i Republici Srpskoj, što će omogućiti dodatno finansiranje kapitalnih projekata koji potiču rast - naveo je Ilahi.
FAKTOR 21.05.2018.
Izvoz u prva četiri mjeseca veći za 10 posto
Izvoz iz BiH za prva četiri mjeseca ove godine iznosio je 3 milijarde i 765 miliona KM, što je za 10,6 posto više nego u istom periodu 2017. godine, izvještava BiznisInfo na osnovu novih podataka Agencije za statistiku BiH.
BIZNIS INFO 21.05.2018.
Zahvaljujući sajmu u Nurnbergu Koteks ugovorio određene poslove
Preduzeće Koteks Tešanj BiH je i ove godine, po treći puta, izložilo svoje proizvode iz oblasti namjenske industrije, tzv. balistički program na 45. međunarodnom sajmu IWA Outdoor Classic 2018, Nurnberg, Njemačka koji se održao u periodu od 09.03.2018. do 12.03.2018. godine.
AKTA 21.05.2018.
Sparkasse Bank dd BiH / Nastavak kontinuiranog rasta u svim segmentima poslovanja
"Nastavak kontinuiranog rasta u svim segmentima poslovanja rezultirao je i najbolje ostvarenim rezultatima do sada, uz ukupnu godišnju dobit od 19,8 miliona KM. Naš kreditni rast protvrđuje da smo bili izuzetno aktivni u segmentu kreditiranja te je kreditni portfolio banke povećan na 969 miliona KM, a aktiva više od 1,3 milijarde KM. U godini u kojoj smo obilježili deset godina rada na bh. tržištu ostvarili smo i povećanje štednje stanovništva što ne pokazuje samo poslovni uspjeh, nego i veliko povjerenje koje građani i poslovni subjekti imaju u Sparkasse banku, a za to su u konačnici najzaslužniji naši uposlenici, njihova predanost kako ličnom, poslovnom razvoju tako i razvoju banke“, izjavio je predsjednik Uprave Sparkasse Bank dd BiH, Sanel Kusturica.
RADIO SARAJEVO 21.05.2018.
Bh. firme koje posluju s Iranom mogle bi se naći pod udarom sankcija SAD-a
Bosna i Hercegovina mogla bi također osjetiti posljedice Trumpove odluke, a da li će se naše kompanije koje posluju s Iranom naći na udaru Trumpa i njegove administracije ostaje da se vidi.
RADIO SARAJEVO 21.05.2018.
Stavovi poslodavaca i sindikata da budu obavezno traženi kod izrade zakona
Udruženje poslodavaca FBiH predložilo je izmjene i dopune pet akata kojima bi se omogućilo da oni, ali i sindikat budu uključeni u procedure donošenja propisa u FBiH i da se njihovi stavovi obavezno traže.
AVAZ 18.05.2018.
Prilog: Poslodavci žele da se čuje i njihov glas
Udruženje poslodavaca Federacije predložilo je izmjene seta propisa, kako bi se stvorio zakonski okvir za obavezno uključivanje poslodavaca u procese donošenja zakonskih rješenja, naročito onih čije će donošenje imati uticaj na poslovanje u Federaciji.
TV1, emisija Kapital, 20.05.2018.
Prilog: Udruženje poslodavaca FBiH: uključiti poslodavce u proces izrade zakonskih rješenja
Udruženje poslodavaca Federacije BiH predložilo je izmjene i dopune poslovnika o radu Vlade Federacije BiH i oba doma federalnog parlamenta, Pravila i postupaka za izradu zakona i drugih propisa. Sve s ciljem da se poslodavci uključe u procese izrade i donošenja zakonskih rješenja. U prethodnom su periodu kažu uvidjeli, kako utjecaj poslovne zajednice nije dovoljno jak.
HAYAT, Vijesti u 7, 18.05.2018.
Poslodavci traže da budu uključeni u donošenje propisa
- Jedino u Federaciji poslodavci nisu direktno uključeni u donošenje zakonskih propisa, koji najčešće direktno utiču na poslovanje kompanija. Uključivanje poslodavaca u proces donošenja zakonskih propisa je uobičajena praksa propisana međunarodnim konvencijama i sporazumima koji se odavno primjenjuju u zemljama EU, regiona, pa i u susjednom entitetu. Naime, u RS-u su predstavnici poslodavaca članovi pojedinih odbora Narodne skupštine i ravnopravno iznose stavove i mišljenja poslovne zajednice o prijedlozima zakona, kazao je Mladen Pandurević, direktor Udruženja poslodavaca FBiH.
SOLOBOĐENJE 18.05.2018.
Udruženje poslodavaca FBiH traži obavezno uključivanje poslodavaca u donošenje propisa u FBiH
U incijativi za izmjenu pravila i postupaka za izradu zakona i drugih propisa FBiH, UPFBiH traži da obrazloženje propisa sadrži obavezno mišljenje ESV FBH, ukoliko se o propisu koji se donosi raspravljalo na ESV FBiH. Također i ukoliko je propis od posebnog interesa za jednog ili oba socijalna partnera, obrazloženje obavezno sadrži mišljenje i primjedbe reprezentativnih socijalnih partnera za FBiH, koji su dati u postupku konsultacija.
BUSINESS MAGAZINE 18.05.2018.
Prilog: Uključiti poslodavce u proces izrade zakonskih rješenja
UPFBiH traži uključivanje poslodavaca u proces izrade zakonskih rješenja.
PINK BH, Info Top, 18.05.2018. (od 13:50)
143. sjednica Vlade Federacije BiH
POZITIVNI PROŠLOGODIŠNJI REZULTATI MIROVINSKOG FONDA; KVARTALNO IZVJEŠĆE O DUGU; TROMJESEČNO IZVRŠENJE PRORAČUNA FBiH
VLADA FBiH 18.05.2018.
Prilog: Uključiti poslodavce u proces izrade zakonskih rješenja
UPFBiH uputilo je Vladi FBiH, premijeru FBiH Fadilu Novaliću, dopremijerima FBiH Jelki Miličević i Vesku Drljači, zahtjev za formiranje koordinacionog tijela za parafisklane namete u FBiH.
TV ALFA, Dnevnik, 18.05.2018. (od 14:55)
Prilog: Predložili izmjene i dopune poslovnika o radu Vlade FBiH te Zastupničkog i Doma naroda
Udruženje poslodavaca Federacije BiH predložilo je izmjene i dopune poslovnika o radu Vlade FBiH te Zastupničkog i Doma naroda Parlamenta FBiH s ciljem obaveznog uključivanja poslodavaca u procese donošenja zakonskih rješenja, naročito onih koji imaju utjecaj na poslovanje u Federaciji. Cilj prijedloga koji su dostavljeni Vladi i Parlamentu jeste da se predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti upoznaju s mišljenjem i stavovima poslodavaca.
FTV, emisija Federacija danas 18.05.2018.
Alma Ras otvorila svoj prvi butik u Trebinju
“Izuzetno smo sretni što smo u prilici družiti se s našim kupcima u Trebinju. Od sada ljubitelji finog donjeg rublja i spavaćeg programa imaće priliku uživati u domaćim brendovima Alma Ras i Manners. Kompanija Alma Ras poznata je po raznovrsnosti asortimana, pa tako pored ženskih i muških brendova u našim buticima možete pronaći ‘AR Kids liniju za djecu’, čiji materijali su isključivo evropskog porijekla”, istakla je Mervana Muhović, PR kompanije.
BIZNIS INFO 20.05.2018.
PricewaterhouseCoopers radi dubinsku analizu telekoma
Dubinska analiza telekom operatera u Federaciji BiH, kako saznaje BHRT, trebalo bi da počne 22. maja. Ova televizija navodi da će analizu koja bi trebala trajati četiri mjeseca raditi kompanija “PricewaterhouseCoopers”.
BIZNIS INFO 18.05.2018.
Bh. gigant se širi na Hrvatsku: Gradačac postaje regionalni centar autoindustrije
Kompanija TMD Group iz Gradačca, koja proizvodi dijelove za najveće svjetske kompanije u automobilskoj industriji, planira se proširiti i na Hrvatsku i u saradnji s njemačkim partnerom u Babinoj Gredi izgraditi pogon za proizvodnju dijelova za automobile, kamione i radne strojeve.
BIZNIS INFO 19.05.2018.
Bingo otvorio novi tržni centar u Šamcu
Na površini od 14.000 m2 nalaze se hipermarket (6.000 m2), igraonica, restoran, pet poslovnih prostora, te podzemna garaža. U kulturno zabavnom programu učestvovali su članovi kud „Posavina“, te druženje sa glumcem Milanom Pavlovićem.
AKTA 19.05.2018.
"Top 10" kompanija u BiH sa najvećim prihodom i dobiti u 2017. godini
Rangirajući kompanije po kategoriji "TOP dobit 2017", na prvom mjestu nalazi se sada već defitinitivno najjači trgovački lanac u BiH - Bingo sa dobiti od 72,4 miliona KM, koji je tron zauzeo sa prošlogodišnjeg trećeg mjesta.
AKTA 18.05.2018.
UP FBiH traži obavezno uključivanje poslodavaca u donošenje propisa u FBiH
UPFBiH uputilo je Vladi FBiH, premijeru FBiH Fadilu Novaliću, dopremijerima FBiH Jelki Miličević i Vesku Drljači, zahtjev za formiranje koordinacionog tijela za parafisklane namete u FBiH. U zahtjevu je istaknuto da veliki broj parafiskalnih nameta ima negativan utjecaj, jer je to jedno nevidljivo opterećenje koje znatno utječe na smanjenu konkuretnost domaće privrede. „Shodno tome, smanjenjem i ukidanjem parafiskalnih nameta stvorili bi se povoljniji uvjeti za poslovanje bh. privrednika, a samim tim i za izgradnju povoljnijeg poslovnog ambijenta.
AKTA 18.05.2018.
Skuplje prijevozničke usluge, strani prijevoznici morat će plaćati PDV u BiH
Uskoro bi prijevozničke usluge na prostoru BiH mogle biti osjetno skuplje, ako se usvoji inicijativa za donošenje pravilnika o izmjenama i dopunama pravilnika o primjeni Zakona o PDV-u, koju već dulje vrijeme predlaže Udruga poslodavaca FBiH. U spomenutoj inicijativi od mjerodavnih institucija traže izmjenu Pravilnika o primjeni Zakona o PDV-u kojima će se: uvesti obveza plaćanja PDV-a stranim prijevoznicima za usluge prijevoza putnika, traže da se domaćim i stranim prijevoznicima PDV obračunava na isti način te da se obračun PDV-a uskladi s trenutačnim načinom obračuna u državama okruženja i državama Europske unije.
VEČERNJI 20.05.2018.
PDV generator rasta prihoda UIO BiH
Glavni generator rasta prihoda u prva četiri mjeseca 2018. je PDV, kojeg je naplaćeno 58,4 miliona KM više nego 2017., preliminarni su podaci na koje se pozivaju u Odjeljenju za makroekonomsku analizu Uprave za indirektno oprezivanje (UIO) BIH.
FOKUS 20.05.2018.
Poslodavci u FBiH traže da učestvuju u procesima donošenja zakona i propisa
Udruženje poslodavaca u Federaciji Bosne i Hercegovine traži da obavezno bude uključeno u procese donošenja federalnih zakona i drugih propisa čija primjena utiče na poslovnu zajednicu, ekonomiju i privredu.
KLIX 18.05.2018.
Poslodavci traže sudjelovanje u procesima donošenja odgovarajućih propisa
''Jedino u Federaciji BiH, poslodavci nisu direktno uključeni u donošenje zakonskih propisa, koji najčešće direktno utiču na poslovanje kompanija. ''
BLJESAK 18.05.2018.
BBI banka i Općina Stari Grad: Povoljna finansijska linija
Amer Bukvić, predsjednik Uprave BBI banke i Ibrahim Hadžibajrić, načelnik Općine Stari Grad Sarajevo potpisali su danas ugovor o uspostavljanju povoljne finansijske linije za privredne subjekte sa područja Općine.
N1 17.05.2018.
Prilog: Traže povlačenje pravilnika - pogoduje stranim trgovcima
Bh. proizvođači uniformi traže da se Pravilnik o izgledu policijske uniforme u policijskim tijelima BiH izmijeni, te da i njima bude omogućeno da prave uniforme za policijska tijela. Amir Međić, predsjednik Udruženja tekstila, obuće i kože, koje je i dalo podršku ovim proizvođačima, podsjetio je kako je Pravilnik donesen, ali još nije objavljen što daje prostora da se naprave neke izmjene u njemu.
FTV, emisija Federacija danas, 17.05.2018.
Krediti privredi prestižu kredite stanovništvu
Iznos kredita koje banke u Federaciji BiH daju kompanijama već ove godine bi mogao premašiti iznos koji daju stanovništvu, čime bi se ovaj odnos konačno promijenio u korist privrede, odnosno razvoja, naspram lične potrošnje.
BIZNIS INFO 17.05.2018.
Firme iz BiH pozvane na sajam namještaja u Zagrebu u oktobru - Prijave slati do 1. jula
Biće održan međunarodni sajam namještaja, unutarnjeg uređenja i prateće industrije, kao i međunarodni bijenalni sajam materijala i tehnologija za drvnu industriju.
EKAPIJA 17.05.2018.
Bingo otvara novi hipermarket u Šamcu na površini od 14.000 m2
"Zatvorili smo supermarket koji smo otvorili 2011. godine, te smo spram potreba lokalnog ali stanovništva iz susjedne Hrvatske, sagradili novi, veliki centar sa bogatom ponudom artikala prehrane i neprehrane", ističu iz kompanije Bingo.
AKTA 17.05.2018.
Prihodi kompanije Bingo u 2017. godini prešli milijardu KM, Konzum pao za 29 posto
Prema izvještajima tri najveća trgovačka lanca u Bosni i Hercegovini o poslovanju za 2017. godinu, prihodi kompanije Bingo prešli su milijardu KM, dok su Konzumovi pali za 29 posto u odnosu na 2016. Samo je Bingo zabilježio pozitivnu operativnu dobit, dok su Mercator i Konzum godinu završili u milionskim minusima.
KLIX 17.05.2018.