Udruženje poslodavaca Federacije BiH
Tel. +387 33 552 460
Fax. +387 33 552 461
Pokrivenost uvoza izvozom pala na samo 50 posto, deficit premašio milijardu
U periodu januar – avgust 2023. godine izvoz iz BiH je iznosio 11 milijardi i 227 miliona KM, što je za 5,6 posto manje nego u istom razdoblju 2022. godine. Uvoz je bio 18 milijardi i 283 miliona KM, što je za 1,3 posto manje nego u istom pariodu lani.
BIZNIS INFO 20.09.2023.
Novalić: Prvo trebalo donijeti zakon o doprinosima i dohotku, a onda o minimalnim platama
"Moramo poredati po abecedi šta je suština. Želimo povećati plate radnicima. Je li to sporno – nije. Ko brani fabrikama da povećaju plate radnicima – ne brani. Oni su to uradili koliko su mogli. Mi hoćemo da smanjimo državne prihode i da taj dio firme usmjere u povećanje plata radnicima. To ne možemo uraditi ukoliko ne smanjimo obaveze, tek tad se može govoriti o povećanju minimalne i svake druge plate. Dogodit će se scenarij siguran – govori se o minimalnoj plati i to će se donijeti do nove godine i od nove godine će krenuti minimalna plata od hiljadu maraka. To će značiti 370 miliona više prihod državi, a mi upravo hoćemo da povećamo plate radnicima. One će se smanjiti ako država sebi više uzme. Zato govorim da je kasno, i da je trebalo već prije donijeti zakon o doprinosima i dohotku da se smanji prihod državi da bi onda poslali zakon o minimalnim platama", smatra Fadil Novalić, zastupnik SDA u Parlamentu FBiH.
FTV 20.09.2023.
Novalić: Zašto Vlada FBiH ne vraća u proceduru fiskalne zakone, kao što je poslušala HDZ u vezi energetike
- Kako je rekao Nikšić zakoni su u pripremi. Radi se o specifičnim zakonima i moramo se posvetiti izradi najboljih. Mi smo imali u pokušaju donošenja, odnosno prijedloga donošenja zakona koji su bili minimalna plaća, pa 400 KM neoporezivi na tu plaću, pa smanjenje troškova. To je veoma teško. Bili smo protiv toga da se takav zakon donese, jer je nemoguće izraditi programe softvera koji bi to mogli pratiti. Od prvog dana smo za opciju da se podigne minimalni lični dohodak - na 1.000 KM, a da se doprinosi smanje - objasnio je Bajramović.
FAKTOR 20.09.2023.
Lista zemalja po prosječnoj plati: Građani prve države zarađuju skoro deset puta više od stanovnika BiH
Stanovnici Slovenije mjesečno u prosjeku zarađuju oko 1,291.92 €, u Hrvatskoj prosječna plata je 1,028.40 €, U Srbiji 599.52 €, u BiH 594.86 €.
OSLOBOĐENJE 20.09.2023.
Potrošačke cijene u Federaciji BiH porasle 0,9 posto
Cijene prevoza u augustu u odnosu na juli porasle su za 3,8 posto, rekreacija i kultura za 1,3 posto, stanovanje, voda, električna energija, gas i drugi energenti za jedan posto, te hrana i bezalkoholna pića za 0,7 posto, saopšteno je iz Federalnog zavoda za statistiku.
BHRT 20.09.2023.
Otvoren sajam ‘GRAPOS EXPO 2023’ u Gračanici: Privreda i inovacije na jednom mjestu
Sajam je organizovao Grad Gračanica i Udruženje poslodavaca i samostalnih privrednika Gračanica, dok je tehnički izvođač BOMS-EXPO, a prostire se na oko 18.000 kvadratnih metara. Najviše izlagača je iz oblasti metalske industrije, industrije hemije i nemetala, prerade plastike, drvne te građevinske industrije. Tu su i inovativne firme visokih tehnologija, ali i obrti, mali biznisi i drugi.
FOKUS 20.09.2023.
Privremeno rasterećenje privrede FBiH odbačeno, trajno nije ni na pomolu
Cilj novih fiskalnih zakona ne treba biti stabilnost federalnog budžeta, već oslobađanje potencijala naše privrede, što će dugoročno voditi stabilnosti budžeta“, potcrtava Čavalić. Čavalić je predlagač izmjena i dopuna zakona koje su usaglasili Udruženje poslodavaca u FBiH i Savez samostralnih sindikata BiH. Poslodavci i sindikalci su u više navrata pozivali zastupnike na usvajanje predloženih izmjena i dopuna zakona, jer smatraju da bi njihovo usvajanje “pomoglo u poboljšanju standarda zaposlenih u realnom sektoru, koji najviše trpe posljedice inflacije, i barem djelomično zaustavilo odlazak kvalificirane radne snage iz BiH, pri čemu bi se sačuvala stabilnost budžeta i vanbudžetskih fondova“.
BUSINESS MAGAZINE 20.09.2023.
Odgovorite ljudima, 20.09.2023.
Hoće li u Federaciji biti minimalna plata od hiljadu maraka? Šta je sa fiskalnim zakonima, o doprinosima i dohotku. Ima li tripartitnog dijaloga? Ima li komunikacije između izvršne i zakonodavne vlasti? Kada će se usvajati zakoni? Gosti emisije: Fadil Novalić, Razim Halkić, Admir Čavalić, Halil Bajramović, Mevludin Bektić, Adnan Smailbegović.
FTV, emisija Odgovorite ljudima, 20.09.2023.
BiH prati globalne trendove: I kod nas usporen ekonomski rast
Statistički podaci za 2023. godinu ukazuju kako je trend ekonomskog rasta iz prethodne godine znatno usporen, što je posljedica rasta cijena roba i usluga, odnosno inflacije, te slabljenja gospodarske aktivnosti u međunarodnom ekonomskom okruženju. U prvom kvartalu 2023. godine u BiH je registriran realni ekonomski rast od 1,1 % u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Ključni razlog usporavanja trenda ekonomskog rasta u 2023. godini je slabljenje privatne potrošnje.
BHRT 19.09.2023.
Donesena nova odluka, povećan broj roba kojim je privremeno ukinuta ili smanjena carina kod uvoza
Odlukom je obuhvaćeno 68 tarifnih oznaka u odnosu na 63 obuhvaćene u 2023. godini u sektorima tekstilne, obućarske, hemijske, metalne, prehrambene i grafičke industrije, kao i elektroindustrije.
FAKTOR 19.09.2023.
Prvo povećanje cijene vode u Bihaću od 2011. godine
„Čak kod odvodnje nemamo nikakvih promjena cijena ni kod fizičkih ni kod pravnih lica. Nije došlo do prijedloga ni do poskupljenja cijene vode za pravna lica, ostala je ista cijena, za simboličnih 26 feninga je za fizička lica. Trenutno u kantonu s najnižom cijenom 94 feninga idemo na 1,20 KM“, kaže Mirsad Merdanić, direktor JP Vodovod Bihać.
FTV 19.09.2023.
Skoro 4,7 miliona KM za podršku privrednicima i obrtnicima u TK
Od ovog iznosa za kapitalne transfere mikro, malim i srednjim privrednim subjektima (MMSP) za nabavku opreme i alata planirano je do 2,3 miliona KM, za kapitalne transfere obrtima za nabavku opreme i alata do 907.000 KM, a za kapitalne transfere mikro, malim i srednjim privrednim subjektima (MMSP) drvoprerađivačke djelatnosti za nabavku opreme i alata do 400.000 KM.
AKTA 19.09.2023.
Osiguranje u BiH je na putu liberalizacije: Donosi li to još veći udar na džepove građana?
Pojednostavljeno rečeno, najkasnije do kraja 2026. godine desit će se potpuna liberalizacija cijena usluga osiguranja od autoodgovornosti. Slobodno određivanje cijena je u skladu s principima funkcionisanja slobodnog tržišta, kao i sa zahtjevima direktiva Evropske unije.
OSLOBOĐENJE 19.09.2023.
Gorivo u BiH ponovo skuplje, cijena dizela prešla tri marke po litri
Kada je riječ o glavnom gradu BiH najniža cijena dizela iznosi 2,75 KM po litri, dok najviša iznosi 3,06 KM. Cijena benzina se kreće od 2,81 do 2,96 KM po litri. Cijene su skočile i u entitetu Republika Srpska pa litra dizela košta do 3,03 KM, dok benzin košta do 2,94 KM.
KLIX 20.09.2023.
Prosječna neto plaća u BiH u julu 1.262 KM
Prosječna mjesečna isplaćena neto plata po zaposlenenom u Bosni i Hercegovini u julu ove godine iznosila je 1.262 KM, što je nominalno manje za 0,4 posto, a realno manje za 0,2 posto u odnosu na juni ove godine.
AVAZ 19.09.2023.
Danas sjednica Vijeća ministara: Na dnevnom redu brojne teme
Trebao bi biti razmatran i Prijedlog odluke o privremenoj suspenziji i privremenom smanjenju carinskih stopa kod uvoza određenih roba do 31. decembra 2024. godine.
AVAZ 18.09.2023.
Cijene nafte porasle zbog smanjene ponude i potražnje iz Kine
Terminski ugovori na naftu Brent porasli su za pet centi, ili 0,1 posto, na 93,98 dolara po barelu, dok je američka nafta West Texas Intermediate koštala na 90,92 dolara po barelu, što je porast od 15 centi ili 0,2 posto.
BHRT 18.09.2023.
Vlada FBiH priprema set fiskalnih zakona: Minimalna plaća bit će 1.000 maraka
Nikšić i Vlada Federacije do sada nisu precizirali koliko bi to smanjenje trebalo tačno iznositi. Međutim, prema našim informacijama, nakon analize i razgovora s poslodavcima i ekonomskim stručnjacima, pripremljeno je smanjenje stope doprinosa na plaću koja bi, umjesto trenutnih 41,5 posto, trebala iznositi oko 30 posto.
AVAZ 18.09.2023.
O brendiranju poslodavca: Prošlo je vrijeme kada su oni birali uposlenike, sada uposlenik bira gdje će raditi
Bašić je pojasnila da je brendiranje poslodavca ciljana i kontinuirana strategija kojom se utiče na svijest i percepciju trenutnih i potencijalnih uposlenika, ali i ostalih sudionika određene kompanije koja implementiranjem te strategije želi biti poželjno mjesto za rad, biti drugačija od svoje konkurencije, zadržati najbolje uposlenike i privući talente, a samim tim smanjiti troškove zapošljavanja.
KLIX 18.09.2023.
Kemal Hrnjić: BiH je potpuno ovisna o uvozu
„Pa gledajte ako ga ne donesem u narednih godinu dana mislim da ćemo biti u stvarno teškoj poziciji kad su šume u pitanju. Ne smijemo to čekati istek mandata, mi intenzivno radimo na tom zakonu, nekako mi je to čudno pitanje, puno je suprotstavljenih mišljenja, puno je tu vjerovatno i interesa, puno je tu nekakvih lobističkih grupa koje lobiraju za zakone kakvi njima odgovaraju. Moj je stav da vlada mora preuzeti odgovornost u ovom konkretnom slučaju. Ministarstvo poljoprivrede vodoprivrede i šumarstva federacije mora preuzeti na sebe odgovornost, mi moramo voditi tu politiku, nikako politiku šuma da vodi neko izvan ministarstva, poštovat ćemo i u struku, poštovat ćemo fakultete, poštovat ćemo sve zainteresovane strane, ali mi ćemo sigurno donijeti zakon na sto i ponuditi u parlamentarnu proceduru i onda će biti odgovornost na svim parlamentarnim strankama da usvoje ili ne usvoje taj zakon, ako ga ne u svoje mislim da radimo zločin prema generacijama koje dolaze.“
FEDERALNA 18.09.2023.
BiH dobija još jednu brzu cestu prema Hrvatskoj, gradnja počinje iduće godine
Predsjednik Vlade ZHK Predrag Čović otkrio bi kad bi se trebala početi raditi brza cesta Mostar – Široki Brijeg – Grude – granica RH, o kojoj se priča više od decenije.
BIZNIS INFO 18.09.2023.
U Federaciji BiH prosječna neto plata u julu 1.257 KM, a bruto plata 1.951 KM
Prosječna mjesečna isplaćena neto plata po zaposlenom za juli 2023. godine u Federaciji BiH iznosila je 1.257 KM i nominalno je niža za 0,4 posto, a realno niža za 0,1 posto , u odnosu na prethodni mjesec, podaci su Federalnog zavoda za statistiku.
BHRT 15.09.2023.
Primjena novih energetskih zakona tek za godinu dana
"Za realizaciju ova tri zakona potrebno je usvojiti oko 45 podzakonskih akata (uredbi, pravilnika, uputstva). Te podzakonske akte trebaju donijeti različiti organi: Vlada Federacije BiH, Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije, Regulatorna komisija za energiju u Federaciji BiH, operatori distributivnog sistema i Operator za obnovljive izvore i efikasnu kogeneraciju. Većina tih dokumenata se donosi u periodu od šest mjeseci do godinu dana", rekao je Bičakčić.
AKTA 16.09.2023.
Rastu cijene goriva, ali i registracije automobila u FBiH
Cijene goriva ponovo se lagano, ali sigurno približavaju onima od kojih smo se prepadali prošle godine. Tako je, na prepad, skočila cijena registrovanja automobila u Federaciji. Nije mnogo reći će neki, ali kako za koga.
N1 15.09.2023.
”Investicije slabe, tvrtke smanjuju broj radnika, osjeća se recesija i u BiH”
Dosta je teško stanje, međutim, to se donekle krije. Drvna industrija snažno je pogođena. Obustavljaju se investicije u BiH. Oni koji još rade okreću se Turskoj ili Hrvatskoj, a u BiH su investicije pale. Svi čekaju neki trenutak, a ne znamo što nas čeka - priča nam sugovornik iz svijeta gospodarstva. Spominjemo mu informaciju o krizi u tvrtkama koje uvelike rade s Njemačkom. Vodeća sila Europe nalazi se u delikatnoj situaciji, prognoze nisu dobre, a to utječe i na poslovanje nekih velikih tvrtki iz BiH. - U jednoj tvornici broj radnika s 500 smanjen je na 200 ljudi. Opet govorim o drvnoj industriji koja je bila okrenuta Njemačkoj zbog sirovina. U toj smo zemlji mi odavde mogli konkurirati, međutim, to je sada jako stalo. Smanjena je potrošnja. Nije kriza obuhvatila sve grane, da se razumijemo, ali pojedinačno neke imaju ogromnih problema. I najviše zabrinjava to što investicije staju. Mi povremeno pročitamo da netko želi investirati ovdje ili investira neki stranac, ali to je jako, jako
VEČERNJI 18.09.2023.
Najveća solarna elektrana u BiH se gradi u Stocu, vrijedna je 180 miliona KM
Na lokaciji Hodovo u općini Stolac, Javno preduzeće Elektroprivreda HZ-HB gradi jednu od najvećih solarnih elektrana u Bosni i Hercegovini. Koncesija je dodijeljena na period od 30 godina, a solarna elektrana EPHZHB 1 po završetku će biti ukupne instalirane snage 150 MW, a planirane godišnje proizvodnje od 244 GWh.
KLIX 17.09.2023.
Lukavac Cement: Dan otvorenih vrata 2023. u znaku očuvanja okoliša
U subotu, 16. septembra 2023., u zelenom parku Lukavac Cementa održano je 13. izdanje Dana otvorenih vrata, tradicionalne manifestacije koja okuplja brojne građanke i građane Lukavca, Tuzle ali i šire. Ove godine posebna pažnja je posvećena ekološkim i kreativnim programima za djecu i mlade.
BIZNIS INFO 17.09.2023.
Mitovi o energetskoj tranziciji i zelenoj energiji: Šta kad vjetar ne puše ili Sunce ne sija?
"Bosna i Hercegovina raspolaže sa sasvim dovoljno potencijala u obnovljivim izvorima energije iz koje se, uz adekvatna ulaganja, mogu dobiti sasvim dovoljne količine električne i toplotne energije za njene energetske potrebe", dodaju.
KLIX 16.09.2023.
Dvije trećine nezaposlenih ne traže posao, na zavodu samo radi zdravstvenog osiguranja
- Jako je mnogo nezaposlenih na našim zavodima koji nisu aktivni tražitelji posla, nego su tamo isključivo zbog nekih povlastica, uglavnom zbog zdravstvenog osiguranja. To se treba razdvojiti i mi smo već uputili Federalnom ministarstvu rada i socijalne politike prijedlog zakona, odnosno neke ključne stvari koje bi trebalo promijeniti da se to razdvoji - kazao je ranije Adnan Smailbegović, predsjednik Udruge poslodavaca FBiH. Dok se pitanje zdravstvenog osiguranja ne izuzme iz ingerencije zavoda za zapošljavanje, kao povlastica, bit će nepoznat točan broj nezaposlenih u Federaciji.
..VEČERNJI 17.09.2023.
Ni povratak sezonaca neće spasiti domaće tržište rada
"Najveći problem kad je u pitanju nedostatak radne snage su građevina i industrija, i nisam siguran da će oni sa konobarisanja preći na građevinu. Tako da će i dalje sigurno ostati problem nedostatka radnika kada je riječ o nekim zanimanjima", kazao je Smailbegović za "Nezavisne novine".
NEZAVISNE 17.09.2023.