Udruženje poslodavaca Federacije BiH
Tel. +387 33 552 460
Fax. +387 33 552 461
Rastu prihodi od indirektnih poreza, ali rastu i cijene
"Po mojim procjenama, najmanje 10 posto je inflacija, a pet posto je možda povećanje neke privredne aktivnosti ili potrošnje građana. Morate znati da novogodišnji praznici su vrijeme kada dolazi dijaspora i kada donosi novac familiji ili sama troši."
BHRT 26.02.2024.
Oči neosiguranih radnika uprte u političare: Usvajanje novog Zakona značilo bi mnogo, evo šta on podrazumijeva
Neovisno od navedenih 13 posto neosiguranih građana, na desetine hiljada je radnika u Federaciji koji su u radnom odnosu, a nemaju zdravstveno osiguranje. Priča je dobro poznata svima - na poslodavcima je ogroman teret plaćanja poreza i doprinosa, a radnici pojedinih firmi su ni na nebu ni na zemlji bez zdravstvenog osiguranja. I dok im se na taj način uskraćuje jedno od temeljnih ljudskih prava, država od radnika, odnosno poslodavaca, koji naknadno izmire obaveze, dva puta uzima novac. Zato je pravo pitanje ko će im vratiti taj novac, jer su najmanje krivi za situaciju u kojoj se nalaze. Da li će spomenuto zakonsko rješenje riješiti i problem tih radnika, pitali smo našu sagovornicu.
OSLOBOĐENJE 26.02.2024.
Obnovljivi izvori energije kao imperativ razvoja i konkurentnosti bh. kompanija
Razloga da Bosna i Hercegovina intenzivnije počne s razvojem i ulaganjem u obnovljive izvore energije je mnogo. Strateški je, onaj evropski, da se do 2050. godine prestane s korištenjem fosilnih goriva. Onaj nasušni je da će, naprimjer, firme koje izvoze, ne budu li proizvodile određen procenat energije za vlastite potrebe iz obnovljivih izvora, plaćati enormno visoke takse što će negativno utjecati na konkurentnost. Dok privreda krupnim koracima ide u ovom pravcu, bh. vlasti su, čini se, ponovo uspavane.
FTV 24.02.2024.
Privreda pod teretom nameta, radnici plaćeni ispod svakog prosjeka
“Čini mi se da smo našli određene kompromise i da smo se dogovorili da sistemska rješenja trebaju vrijeme, da ćemo nastaviti s njihovim usaglašavanjem i nadamo se skorijim usvajanjem, ali dok se to ne desi da ćemo se vratiti određenim prijelaznim rješenjima”, kaže Mario Nenadić, direktor Unije poslodavaca FBiH.
FTV, Dnevnik 2, 23.02.2024.
Novim Zakonom o likvidacijskom postupku mogle bi profitirati općine, vlast hvali prijedlog, struka skeptična
Predlagač pojašnjava da novi nacrt zakona o likvidacijskom postupku prepoznaje četiri vrste likvidacije, prinudnu i dobrovoljnu, te likvidaciju po službenoj dužnosti i druge slučajeve utvrđene zakonom. U razlozima za donošenje ovog akta je navedeno i da su analize o stanju sudskih registara poslovnih subjekata pokazale da u Federaciji BiH postoji znatan broj poslovnih subjekata u formalnom smislu, ali da odavno ne obavljaju bilo kakve poslovne aktivnosti, a pokazalo se da čak ni podaci o zakonskim zastupnicima i drugim odgovornim osobama nisu validni. Postojanje takvih subjekata, tvrde, nema nikakav značaj za privredni razvoj i nepotrebno se vode u sudskim evidencijama, te da upravo radi brisanja ovakvih poslovnih subjekta novi zakonski tekst prepoznaje i (takozvanu) likvidaciju po službenoj dužnosti.
OSLOBOĐENJE 26.02.2024.
Livno vraća dio novca investitorima
Visina podrške potencijalnim ulagačima bit će određena temeljem uplaćene prodajne cijene. Podrška može iznositi od dvadeset do maksimalno devedeset posto uplaćene prodajne cijene građevinskog zemljišta sukladno broju zaposlenih.
EKAPIJA 23.02.2024.
Cijena nafte u svijetu nastavila prošlosedmični pad, barel ispod 77 dolara
Fjučersi nafte Brent pali su 35 centi, ili 0,4 posto, na 81,27 dolara po barelu do 04:19 GMT, dok su terminski ugovori na američku zapadnu teksašku sirovu naftu (WTI) pali 35 centi, ili 0,5 posto, na 76,14 dolara po barelu u odnosu na američki dolar. Jači dolar čini naftu skupljom za vlasnike drugih valuta.
KLIX 26.02.2024.
Hadžiselimović: ASA Grupacija sa ASA Bolnicom kreira dodatnu vrijednost
Generalni direktor ASA Grupacije Eldin Hadžiselimović kaže da je taj događaj jedan od projekata koji implementira ASA Grupacija na području Bosne i Hercegovine, ali vjerojatno i jedan od najbitnijih iskoraka u nešto novo bez obzira na njihovo šestogodišnje iskustvo u zdravstvenom sektoru.
FOKUS 23.02.2024.
Omogućeno udruživanje zbog proizvodnje i prodaje struje
Zakon je precizirao i kako će se mjeriti i dostavljati podaci, kao i utvrđivati osnova za zajedničko djelovanje "prosumera" te sufinanciranje izgradnje postrojenja "prosumera". S obzorom na to da se zakonom stimulira i udruživanje žitelja, podržavat će se lokalne inicijative za razvoj zajednice obnovljive energije. Ove će zajednice, shodno zakonu, imati prava, poput mogućnosti proizvodnje, potrošnje, skladištenja, razmjene i prodaje električne energije iz obnovljivih izvora, mogućnost otkupa po zajamčenoj otkupnoj cijeni za mala postrojenja te obvezu određivanja tehnoloških kvota za mala postrojenja, piše Večernji list.
BLJESAK.INFO 25.02.2024.
Mario Nenadić o reformskim procesima i liberalizaciji tržišta rada
Direktor UPFBiH Mario Nenadić u emisiji BHRT-a govorio o nedostatku radne snage, tržištu rada i reformskim procesima.
BHRT, emisija Jutro za sve, 23.02.2024.