Udruženje poslodavaca Federacije BiH
Tel. +387 33 552 460
Fax. +387 33 552 461

Sastanak predstavnika UPFBiH, Elektroprivrede BiH i Obrtničke komore FBiH

Sastanak predstavnika UPFBiH, Elektroprivrede BiH i Obrtničke komore FBiH
Izvršni direktor za snabdijevanje i trgovinu i izvršni direktor za distribuciju Elektroprivrede BiH, Nevad Ikanović i Edisej Sjerotanović sa saradnicima, razgovarali su s predstavnicima udruženja poslodavaca i obrtnika u Federaciji BiH i predstavnicima privrednih subjekata, o primjeni novog Zakona o električnoj energiji FBiH koji donosi izmjene u regulisanju prava na javnu uslugu snabdijevanja i odluci Regulatorne komisije za energiju FBiH (FERK) o prihvatanju cjenovnog modela Elektroprivrede BiH za uslugu javnog snabdijevanja s akcentom na kategoriji ostala potrošnja.

Direktor Udruženja poslodavaca FBiH Mario Nenadić i predsjednik Obrtničke komore FBiH Željko Babić izrazili su zahvalnost Elektroprivredi BiH na inicijativi za razgovore, uspostavi dijaloga i saradnje s ciljem uspješne provedbe odredbi novog Zakona, odluke FERK-a i rješavanju drugih pitanja, ukazujući da organizovanje dva sastanka u veoma kratkom vremenu potvrđuje posebnu zainteresovanost Elektroprivrede BiH za razvijanje partnerskih odnosa i objektivno informisanje javnosti, poslodavaca i obrtnika o promjenama iz novog Zakona i odluci regulatora.

Tokom sastanka  razgovarano je i pitanju priključaka na mrežu fotonaponskih elektrana čiji su investitori poslodavci i obrtnici, CBAM-u, raspolaganju energijom za vlastite potrebe i komercijalne svrhe, ubrzanju pocedura za priključenje elektrana na mrežu, te podzakonskim aktima koje bi u skorije vrijeme trebalo da donese FERK, a koji se odnose na opće uslove za isporuku i snabdijevanje električnom energijom i metodologije za utvrđivanje naknada za priključenje na distributivni sistem i priključenje na zatvoreni distributivni sistem. Dogovoreno je i zajedničko djelovanje učesnika sastanka prema Vladi FBiH, resornom ministarstvu i FERK-u, kako bi se došlo do  najboljih rješenja za trenutno sporna pitanja koja se posebno odnose na investitore fotonaponskih elektrana zainteresovane za korištenje energije za vlastite potrebe i za predaju u mrežu (prosumeri).

Učesnici sastanka iskazali su podršku Vladi FBiH,  premijeru Nerminu Nikšiću i resornom ministru Vedranu Lakiću, i aktivnostima koje poduzimaju na donošenju Zakona o električnoj energiji na državnom nivou, a posebno u smislu pristupa Bosne i Hercegovine i bh. privrednika europskom tržištu nakon stupanja na snagu i početka primjene CBAM pravila od 01.01.2026. godine.