Udruženje poslodavaca Federacije BiH
Tel. +387 33 552 460
Fax. +387 33 552 461

U organizaciji Udruženja poslodavaca FBiH premijer Vlade FBiH posjetio Bihaćku pivovaru

U organizaciji Udruženja poslodavaca FBiH premijer Vlade FBiH posjetio Bihaćku pivovaru

Premijer Vlade Federacije BiH Fadil Novalić posjetio je u petak 21. decembra 2017. godine Bihaćku pivovaru, u sklopu posjete privrednicima Unsko-sanskog kantona koju je organizovalo Udruženje poslodavaca FBiH. Novalić se sastao sa Ademom Ibrahimpašićem vlasnikom i Edinom Ibrahimpašićem, generalnim direktorom Bihaćke pivovare, s kojima je razgovarao o akutnim temama koje muče njih kao privrednike i proizvođače, a koje su razmatrane u Vladi Federacije BiH.

„Radi se o porezima na dohodak i doprinose. Imamo situaciju da smo prije nešto više od godinu dana imali smanjenje neoporezive stope za topli obrok sa dva posto prosječne mjesečne plate na jedan posto što je automatski dovelo do smanjenja primanja radnika. Trebalo je istovremeno pratiti novi zakon o doprinosima i porezu na dohodak gdje bi se smanjile te stope i kompezirao taj neoporezivi dio u cilju naknade kompletnih primanja radnika koja su predmet oporezivanja ali da se te stope snize. Međutim, prošlo je tri godine od mandata ove Vlade i nismo uspjeli doći do tih novih zakona o doprinosima i dohocima, rekao je Edin Ibrahimpašić, direktor Bihaćke pivovare.

Istakao je da su sa federalnim premijerom razgovarali i o zakonu o porezu na dobit koji je već dvije godine na snazi, a koji je ukinuo sve benefite firamama i proizvođačima od reinvestiranja i procenata izvoza to je sve anulirano.

"Tako faktički poticaji više i ne postoje u tom zakonu, a rečeno je da će se to nekim novim zakonomm kompezirati, što se još nije desilo. Također smo razgovarali o željeznicama i putnoj infrastrukturi što nas jako tišti i boli kao proizvođače, ta izoliranost našeg kantona. Govorili smo o prilikama koje smo imali za izvoz gdje smo nužno trebamo željeznicu zbog puno jeftinijeg transporta. Međutim, ni to se nije uspjelo realizirati pa smo i tu temu otvorili i uopće putne komunikacije brze ceste, a povodom izmjena i dopuna Zakona o akcizama BiH koje su nedavno usvojene. Premijer Novalić nam je odgovorno rekao da će ta priča biti završena najdalje za šest godina", kaže Edin Ibrahimpašić, direktor Bihaćke pivovare.

Novalić je izrazio zadovoljstvo što je imao priliku vidjeti kako je ova porodična kompanija s velikom tradicijom organizovana i čuti kakve ima planove za budućnost.

"Zadovoljan sam što sam imao priliku da čujem glas naših iskusnih privednika, te što sam iz prve ruke saznao na koji način federalna vlast može da ih podrži", istakao je Novalić.